
Opět se ukazuje, jak špatným rozhodnutím bylo před 35 lety začít prodávat tradiční tuzemské podniky do zahraničních rukou. V posledních letech toho totiž tyto firmy začaly zneužívat a doslova likvidují legendární české značky a výrobky.
Je to navždy pryč
Nedávno skončila například výroba okurek Znojmia, dále si potom nekoupíte ani Rumové pralinky a výroba spousty dalších produktů byla přesunuta do zahraničí. To se stalo právě i tentokrát, kdy to má za následek v podstatě konec oblíbeného výrobku.
Nejde o nic menšího než tavené sýry Apetito, které Češi mají moc rádi. Kupují je hodně důchodci, ale i spousta dalších domácností. Na první pohled sice zůstane vše při starém a tuto značku byste měli v obchodech najít i nadále.
Jenže už to nebude ta samá kvalita a tradice. Dosud totiž za výrobu Apetita zodpovídala mlékárna v Hodoníně spadající do francouzské potravinářské skupiny Sanvencia. Právě ta však rozhodla, že se hodonínský závod definitivně uzavře. O práci má přijít kolem 100 zaměstnanců, kteří jednoduše poletí na dlažbu.

Lidé tomu nechtějí uvěřit
Největší dopad to ale bude mít na zákazníky. Apetito se bude nadále vyrábět v Německu, ovšem už půjde jen o přebalený tavený sýr, který se vyrábí právě zde i pro další evropské trhy. “Tohle snad vůbec není pravda. Oni zlikvidují veškerou českou tradici,” říká paní Miroslava, když se o záměru výrobce dozvěděla.
Nepříjemně překvapení jsou také zaměstnanci mlékárny v Hodoníně, která zvládla fungovat celých 152 let. Až dosud, kdy jí neúprosně zavřeli. “Myslela jsem si, že mám do důchodu práci jistou. Všechno tady jelo na plné obrátky a nikdo nenaznačoval, že by se na tom něco mělo měnit,” říká paní Dana, které je 55 let a teď si bude muset pracně shánět novou práci, a to v regionu, kde jí není zrovna moc.
Čtěte také: Klíčová potravina už nebude pro normální lidi. V roce 2025 její cena vystřelí vzhůru
Společnost Savencia argumentuje tím, že poptávka po tavených sýrech klesá. To však někteří odborníci zpochybňují a naopak vidí důvod v pragmatickém rozhodnutí, kdy se firmě nevyplatí držet několik závodů, ale sloučí je do jednoho. Ten německý má podle všeho nejvyšší míru automatizace, kdy k jeho obsluze stačí jen poměrně malé množství zaměstnanců, přičemž produkce může být opravdu vysoká.
Foto: Shutterstock