
Češi se aktuálně rozutekli do nejrůznějších koutů celé Evropy. A přestože léto zatím navzdory všem předpovědím není zrovna ideální, respektive dostatečně teplé, zanechávají za sebou nesmazatelnou stopu.
Pořád váhají
Letní dovolené jsou velmi specifické a je jich vlastně hned několik typů, které se lehce liší. Mnozí stále preferují cestu po vlastní ose do Chorvatska nebo nějaké jiné země v dojezdové vzdálenosti, další ovšem již nedají dopustit na cestovní kanceláře a jejich komplexní nabídku.
Neplatí přitom už to, že by Češi byli nenápadnou součástí turistické masy, která by se od ostatních nějakým způsobem neodlišovala. V tomto ohledu máme tendenci poukazovat třeba na Němce nebo Rusy a jejich nejrůznější nešvary.
Jak se však ukazuje, optimální nejsou ani turisté z České republiky, jak upozorňuje restauratér Kostas z řeckého ostrova Korfu. “To vám řeknu zcela jistě, že Čecha poznám již od dveří. Pravděpodobně bude váhavý a bude hledat menu, aby zjistil, jaké tu máme ceny. Obejde si hned několik podniků v ulici, aby zjistil, kde je to nejlevnější,” říká zkušený restauratér.

Někdy udělají průšvih
Když už se rozhodnou pro jeho podnik, není to s nimi vždy jednoduché. “Každý večer tu máme speciální menu podle toho, co čerstvého se nám podařilo získat. Hostům to vždy rád prezentuji, ale když to udělám u Čechů, v drtivé většině si to neobjednají, protože to není uvedeno v lístku s cenou, a oni mají obavu, že je natáhneme,” říká majitel restaurace.
“Je jasně viditelný rozdíl mezi hosty ze západní Evropy, kteří rádi zkouší místní speciality. Čech si ale mnohdy objedná nějaké jednoduché těstoviny, které pro nás vůbec nejsou typické, nebo třeba rovnou řízek. Ano, i taková jídla máme na kartě, abychom tyto hosty uspokojili. Jako někdo, koho práce baví, ale musím říct, že takový přístup nemám rád,” říká Kostas.
Čtěte také: Chorvatský restauratér se pustil do Čechů. Jen zabírají místo, ať mi sem vůbec nelezou
Kapitola sama pro sebe jsou potom kulturní nedorozumění, kdy si Čech objedná třeba rybu, u které je uvedeno cena za sto gramů. “Každou chvíli se nám tu někdo diví, že jsme mu za rybu nenaúčtovali 10, nýbrž 40 euro,” směje se restauratér s tím, že nechápe, jak si někdo může myslet, že by takto kvalitní jídlo získal tak levně. “Stalo se nám i to, že Češi takto odmítli zaplatit. Tak jsme jim slušně řekli, ať už se nikdy nevracejí,” uzavírá majitel restaurace.
Foto: Shutterstock