
Z dnešního pohledu se lze oprávněně ptát, koho napadlo privatizovat tradiční tuzemské podniky do zahraničních rukou. Před pětatřiceti lety jsme si možná mysleli, že je sami nedokážeme spravovat a že nám musí pomoci zahraniční konglomeráty.
Nepochopitelný krok
Dnes se ale naplno ukazuje, jak špatné rozhodnutí to ve skutečnosti bylo a že teď v důsledku toho opravdu hodně ztrácíme. Jedna věc jsou banky, které jsou v česku nejvýdělečnější z celé Evropy, což jen dokládá, jak moc berou klienty v tuzemsku na hůl. Všechny velké bankovní domy patří matkám z Německa, Francie či Itálie.
Snad ještě hůře v tomto ohledu dopadl potravinářský průmysl. Na jeho vrcholu jsou obchodní řetězce, opět dominantně vlastněné zahraničním kapitálem, které si tu účtují dvakrát vyšší marže než ve svých domovských zemích.
O stupínek níže jsou potom dodavatelé, respektive výrobci potravin. A u nich cizí vlastníci dělají zase to, že když jim to v excelových tabulkách bude hezky vycházet, klidně tu zruší stovky let fungující výrobu a přesunou ji jinam. Spolu s ní v podstatě zruší tradiční výrobek, byť ho ve stejném obalu budou prodávat nadále.
Přesně to se teď stalo s jedním z nejoblíbenějších mléčných výrobků v Česku. Kdo by neznal tavený sýr Apetito, že? A právě ten ve svém původní podobě okamžitě končí. Společnost Savencia se totiž rozhodla, že uzavře Hodonínskou mlékárnu a vyhází na dlažbu více než stovku tamních zaměstnanců.

Přežili všechno, jen tohle ne
“Vůbec jsme to nečekali. Výroba tu jela na plné obrátky, tak kdo by to byl řekl. Pak přišel manažer a všem oznámil, že končíme, ať si hledáme novou práci,” říká paní Petra, která tu pracovala dlouhé roky.
Mlékárna v Hodoníně dokázala nepřetržitě vyrábět po dobu 152 let. Jen si představte, čím vším musela projít a co zvládla. Nepřežila však odpor ze strany svého vlastního majitele, který ji prostě uzavřel. Pochopitelně s odůvodněním, že poptávka po tavených sýrech údajně klesá.
Čtěte také: Nová síť supermarketů v Česku. Na tohle se čekalo, jídlo tam stojí polovinu, co v Lidlu a Kauflandu
Potom je ale otázkou, proč Apetito pokračuje, byť se bude vyrábět už v Německu a pravděpodobně podle jiné receptury, která bude společná pro mnoho dalších trhů.
Foto: Shutterstock