
Ačkoliv se lidem nedaří kdovíjak, jednu věc si jednoduše upřít nechtějí. Češi jsou pověstní tím, že ať se děje, co se děje, k moři alespoň na týden vyrazit musí. Samozřejmě ideálně s cestovní kanceláří, a to na all inclusive zájezd.
Už se to přehání
Přestože třeba v západní Evropě už obliba těchto “přejídacích” zájezdů opadá a lidé více hledí na kvalitu, za kterou si třeba i připlatí, turisté z České republiky nedají na přeplněné švédské stoly dopustit. Jenže časy se mění a i oni se musí přizpůsobit.
Pravdou totiž je, že jídlo zdražilo po celém světě skokovým způsobem. A i když to někdy může vypadat, že v destinacích, jako je Turecko nebo Egypt, potraviny skoro nic nestojí, opak je pravdou. Ty stoly plné jídla jsou opravdu drahé a věřte, že každý hotel si dobře počítá spotřebu svých hostů.
“V dobrém naplánování stravování je často rozdíl mezi ziskovým a prodělečným rokem,” říká pro server Mix24.cz manažer jednoho z oblíbených tureckých hotelů, kam hojně míří také našinci. “A je problém, že každoročně musíme množství jídla zvyšovat o nějakých deset až dvacet procent, přestože je hostů stejně. Je to prostě tím, že toho více snědí.“

Jsou tu velké rozdíly
Některé hotely už mají poměrně podrobné statistiky o tom, jak se kteří hosté chovají a kolik toho zkonzumují. Na špičce v pozitivním slova smyslu jsou třeba Nizozemci nebo Němci. “Ti toho nesnědí moc a často dokonce ani nevyužívají all inclusive naplno, ale zajdou si třeba i do nějaké místní restaurace, kde musí zaplatit,” říká manažer.
Čtěte také: Čechy vyhodili v Turecku z hotelu. Objevil se u nich nepříjemný nešvar
Naopak Češi ze statistik nevycházejí nejlépe. “Ano, to je jedna z problematických zemí, kde lidé neodhadnou množství jídla a vyhazuje se toho po nich až příliš. Proto jsme v tomto roce provedli opatření a u každé stanice s jídlem je někdo, kdo vám ho nandá. A to samozřejmě v malém množství. Můžete si klidně přidat, ale nechceme, aby se plýtvalo,” říká zkušený manažer.
Foto: Shutterstock