
V obchodech najdeme několik potravin, nad jejichž cenou zůstává rozum stát. Drahé už jsou doslova všechny, ovšem některé ještě před pár desítkami let patřily k tomu vůbec nejdostupnějšímu, co si člověk mohl koupit. Jenže teď už to jednoduše neplatí a tyto základní potraviny jsou naopak stále dražší.
Je to hrozně drahé
Jakoby nám výrobci a obchody chtěli co nejvíce nacpat nejrůznější ultra zpracované potraviny, před kterými odborníci naopak varují. Neměli bychom je jíst zdaleka tolik, jak je dnes jíme. Jenže co si počít, když jsou výrazně levnější, než to, z čeho bychom si vlastně měli vařit.
Ačkoliv měl minulý režim takřka jen samé nevýhody, v tomto ohledu zajišťoval určitou službu, a to, že si lidé mohli za své platy pohodlně nakoupit. Pečivo, jablka, rajčata, vejce, máslo nebo maso byly tak dostupné, že nad jejich nákupem v podstatě nikdo nepřemýšlel.
Ale dnes? Však se podívejte, kolik tyto jednotlivé položky stojí, a zda je to normální.
- Chléb – 50 Kč
- Jablka – 60 Kč za 1 kilogram
- Rajčata – 120 Kč za 1 kilogram
- Vejce – 70 Kč za balení 10 vajec
- Máslo – 60 Kč za 250 gramů
- Hovězí zadní maso – 350 Kč za kilogram
Pakliže byste udělali nákup jen z těchto základních potravin, které navíc zdaleka nestačí, zaplatili byste kolem 700 korun. A měli byste toho na dně nákupního vozíku.

Je to stále horší
Také proto se říká, že tyto potraviny už jsou dnes jen pro movitější sortu zákazníků. Nejhorší na tom je, že cenový nárůst stále neustal, ale naopak pokračuje dále. “Mám pocit, že se zdražuje skoro každý měsíc. Věci, které dříve stály pár korun, stojí dneska stovky,” říká paní Anežka z Prahy. “Ty životní náklady začínají být neudržitelné.“
Čtěte také: V českých obchodech je otřesné máslo. Inspekce se doslova zhrozila, co se to tu prodávalo
Hodně je to dáno příliš vysokou marží obchodních řetězců v České republice. Ta je totiž dvojnásobná oproti tomu, kolik mají obchody marže třeba v Německu. Jenže v tuzemsku s tím nikdo nic nedělá, a tak v této praxi pokračují nerušeně dále.
Foto: Shutterstock