
Chorvatsko si v současné době prožívá naprostou pohádku, tedy alespoň z pohledu tamních podnikatelů, kteří si mastí kapsy, že to nemá obdoby. Už i turisté ze Švýcarska nebo Německa se pozastavují nad tím, jaké peníze tu věci stojí, zejména potom v restauracích. Mnohým nejde do hlavy, že už je to skoro dvakrát tak dražší než třeba v Itálii, která z hlediska stravování nabízí přeci jen více.
Všechno je to dražší
Ovšem přesto tam lidé stále jezdí a pocitově je Chorvatsko v sezóně doslova přervané. Dle odborníků to může ještě nějakou dobu trvat, než si turisté řeknou, že za ty peníze už jim to prostě nestojí. Zatím však příliš neubývá ani Čechů, kteří tuto destinaci navštěvují.
Nutno však říct, že ti už v konkurenci s turisty z dalších států působí jako chudí příbuzní, čehož si všímají i restauratéři, kteří dávají přednost hostům z jiných zemí. Deníku Mix24.cz se podařilo promluvit s majitelem restaurace v oblíbeném Splitu, který patří mezi ty nejdražší destinace v celé zemi.
Na jídelním lístku se skví například obyčejné boloňské špagety za 25 euro, plejskavica za 20 euro, ryba dle denní nabídky za 60 euro nebo třeba kalamáry za 35 euro. Pivo přijde na pět padesát a takový aperol rovnou na deset.
“Myslím, že naše ceny jsou v porovnání s ostatními podniky velmi slušné. Rozumějte, musíme si vydělat za sezónu, která není příliš dlouhá. A lidé to akceptují, protože máme každý večer plno,” říká restauratér Ante.

Jasný názor na hosty
O hostech se příliš bavit nechce, ale nakonec se přeci jen rozpovídá. “Čechy tu moc nemusím, na seznamu je mám na nižších pozicích, takže když mohu, dám přednost třeba Němcům, Rakušanům nebo Nizozemcům,” říká majitel restaurace.
“Někdy se stane, že přijdou a sednou si ke stolu, aniž by se zeptali. Tak jim dáme najevo, že tu nejsou vítáni, třeba tak, že si jich nevšímáme,” vypráví své triky zkušený restauratér. “Důvod je ten, že ze stolu obsazeného Čechy mám tak poloviční výnos než když si tam sedne někdo jiný.“
Čtěte také: Češi našli novou destinaci. Luxusní all inclusive na týden za 7 tisíc pro všechny. Chorvatsko je zapomenuto
Češi jsou podle něj příliš zaměřeni na ceny a z jídelního lístku mají tendenci objednávat to nejlevnější. Také s nápoji se drží zkrátka. Dají si jedno pivo nebo víno a tím končí. Jenže večer je krátký a kšeft utíká. “Moc se mi nelíbí ani to, jaká dávají dýška. Někdy to nedosáhne ani těch 10 %, což je tu považováno za naprosté minimum. Pokud někde nedáte aspoň to, do takového podniku už se nevracejte,” říká restauratér Ante.
Foto: Shutterstock