Aktuálně v České republice silně rezonuje téma, zda mají provozovatelé restaurací a dalších podniků právo odmítat tak rozšířený způsob placení, jako jsou platební karty. Mnozí totiž v poslední době nečekaně přešli zpět na hotovost, přestože předtím karty normálně přijímali.
Lidé do toho nevidí
“Tam, kde neberou karty, jednoduše chodit nebudu. Neváží si mě jako zákazníka a většinou jsou to stejně zvláštní podniky,” napsal nám do diskuze pan Petr. Další potom naráží na skutečnost, která ústup od přijímání platebních karet způsobuje, a tou je především zrušení Elektronické evidence tržeb. Díky tomu už restauratéři nemusí evidovat své tržby online a mohou se snáze přesunout zpět do šedé sféry, kdy si sami přizpůsobí, co přesně přiznají. Přijímání hotovosti potom eliminuje digitální stopu, kterou vytvářejí platební karty. A navíc generuje hotové peníze, které lze personálu vyplácet takzvaně načerno.
Češi na tuto skutečnost narážejí zejména ve vesnických podnicích, různých stáncích na hradech a zámcích a obecně místech, která jsou obratově spíše menší a kde dá hodně práce uživit tržbou sám sebe, případně rodinu.
Tento trend však už proniká i do skutečně velkých a vyhlášených restaurací, například v Praze. S provozovatelem jedné z nich vedl redaktor serveru Mix24.cz zajímavou debatu, která hodně osvětlila, v čem je zakopaný pes. Dotyčný pochopitelně nechtěl jmenovat svůj podnik ani sám sebe, aby neměl oplétačky s úřady.
“Jasně, že to děláme proto, abychom nemuseli přiznávat každou korunu. O tom snad nikdo nepochybuje. Bohužel tento krok, kdy jsme přestali přijímat karty, vedl i k tomu, že nás už desítky lidí udaly na finančním úřadě. Na to je potřeba se připravit, že přijde kontrola,” říká restauratér. “Pokud si to ale dobře nastavíte, stejně nemá šanci nic zjistit. Jak zrušili EET, vrací se staré pořádky, které v tomhle byznysu platily vždycky.“

Musí platit pro všechny stejně
On sám prý neměl problém s tím, když byli všichni evidováni a platily stejné podmínky. “Nějakou dobu to vlastně fungovalo docela dobře, vše se narovnalo a očistilo. Některé hospody, které jely jenom černotu, skončily, protože jim to přestalo vycházet,” říká podnikatel. “Jenže pak přišla obrovská inflace. Najednou se zvedly ceny energií, surovin a také mzdy. A to ne o pár procent, ale někdy o desítky procent až násobky toho, co jsme byli zvyklí platit. A stát nám nijak neulevil.”
Podle něj je v případě řady restaurací přechod zpět k hotovosti posledním způsobem, jak se pokusit o záchranu. “To není úplně náš případ, jenže ono vás to semele. Když kolem vás postupně přestávají platit daně a odvody a mohou si díky tomu dovolit nižší ceny než vy, tak vám prostě nezbyde nic jiného než to udělat taky,” vysvětluje majitel restaurace.
Tento stav, kdy se zrušilo EET a restaurace se nechaly víceméně napospas a navíc se jim ještě v některých ohledech přitížilo v rámci konsolidačního balíčku, povede podle restauratéra k tomu, že poměrně brzy kartou nezaplatíte skoro nikde. “Konkurence, která je v tomhle byznysu obrovská, vám to prostě nedovolí,” uzavírá. Lidé podle něj mohou být rádi za to, že restaurace dnes ještě někdo provozuje, protože to není kdovíjak lukrativní podnikání.
Foto: Shutterstock