Ačkoliv se to mnozí stále snaží úspěšně ignorovat, je zkrátka faktem, že spropitné ve službách je dnes naprostým standardem, a kdo ho nedává, neměl by očekávat, že napříště dostane skutečně kvalitní službu. Přestože sice dýško není předepsáno, ve skutečnosti se s ním počítá. Určitá základní výše by se měla dávat vždy, a pakliže tak neučiníte, je to považováno za velkou nezdvořilost.
Pravdou ale je, že situace se spropitným ve světě se vyvíjí. Někde je to podobné jako u nás, avšak jinde je potřeba přeci jenom trochu přitlačit. Pakliže cenu například jen zaokrouhlíte, mohli by se na vás někde dívat velmi nemile.
Chorvatsko
Ceny v chorvatských restauracích v posledních letech hodně rychle rostou. Bohužel, někteří hosté, to vzali jako příležitost k tomu, aby dávali menší spropitné. Mají pocit, že na to vyzráli. Pokud restaurace zdražila o deset procent, nedají žádné spropitné, a mají pocit, že platí pořád stejně. Pakliže ale toto chcete praktikovat, raději restaurace neustále střídejte a nikdy se do nich nevracejte. Nemuseli by vás už ani usadit. Jinak platí, že v Chorvatsku se očekává spropitné ve výši 10 až 15 % z ceny útraty.
Turecko
Pokud existuje nějaká země, kde jsou na spropitné opravdu vysazení, je to právě Turecko. Takzvaný bakšiš se dává i za úplné drobnosti. Pokud vám v hotelu pikolík odnese kufr, měli byste mu dát dvě až tři eura nebo dolary. Nějaké to euro očekává také uklízečka za úklid. V restauracích je potom zvykem dávat kolem 10 %. A pozor, pokud spropitné nedáte, mohli byste se zlou potázat a být konfrontováni s obsluhou.
Řecko
V Řecku na spropitné nezapomínejte. Může vám totiž otevřít cestu k až nečekaně kvalitním službám oproti těm standardním. Místní jsou za svou práci rádi oceněni, ať už jde o pokojskou v hotelu nebo majitele malé taverny. Pokud nebudete škudlit a ukážete velkorysost, můžete na tom ještě vydělat. Restauratér vám dá klidně dezert zdarma nebo nějaké dobré pití.

Itálie
Pakliže jste někdy byli v Itálii, možná jste si všimli, že si někteří restauratéři spropitné rádi pojišťují tím, že ho zanesou přímo do účtenky. Tam potom můžete mít naúčtovánu částku pod názvem “service charge”, nejčastěji 10 %. V takovém případě už spropitné dávat nemusíte, ale pochopitelně můžete, pokud chcete obsluhu ocenit ještě více. Mnozí však za spropitné mylně považují položku známou jako “coperto” neboli couvert. V tomto případě ale nejde o dýško, nýbrž pevnou částku, která se účtuje třeba za prostírání nebo chléb na stole.
Spojené státy americké
Pokud někdy vyrazíte do USA, zřejmě zakusíte úplně jinou kvalitu služeb, než na jakou jste zvyklí z Evropy. Personál tu totiž žije prakticky jen z dýšek, a proto se maximálně vynasnaží vám dopřát co nejlepší zážitek. Někdy to může působit až přehnaně, ale zkuste si to užívat. Má to však i svou cenu. Spropitné ve Spojených státech amerických či Kanadě je vůbec nejvyšší na světě a mělo by činit 15 až 20 % z ceny útraty. Někdy bývá spropitné započteno automaticky naúčtováno, kdy jde často o 18 % z ceny.
Foto: Shutterstock