Rodinná firma z Vysočiny učí Čechy jíst kvalitní mořské ryby

Ulovit, zpracovat přímo na moři a bleskově hluboce zamrazit. Výsledkem je skvělá chuť zdravých ryb kdykoli a kdekoli. To je filozofie rodinné firmy BonFood, která ze svého centra na Vysočině přímo zásobuje domácnosti v celém Česku špičkovou rybí produkcí. Luxusní chuť lososů, tresek, tuňáků a dalších ryb a plodů moře oceňuje rostoucí okruh konzumentů.

„Naše mise je dopřát lidem v Česku to nejlepší z moře, ať jste gurmán, sportovec nebo starostlivý rodič. Zároveň učíme zákazníky poznat a ocenit kvalitu hluboce mrazeného masa, které je vzdor některým předsudkům to absolutně nejzdravější,“ uvedl zakladatel firmy Pavel Domkář. „Lidé si běžně kupují chlazené ryby v domnění, že jde o čerstvou produkci. Netuší však, že jsou v drtivé většině už rozmražené. My dodáváme pouze ryby na moři zmražené. Kdo jednou ochutná ten rozdíl, těžko se vrací ke konvenční produkci,“ dodal s tím, že jen za minulý rok dodali do českých domácností 300 tun produktů.

Pavel Domkář se věnuje zpracování mražených ryb již třicet let. Již záhy zjistil, že sehnat na českém trhu kvalitní a čerstvé mořské ryby, je v podstatě nemožné. Z části za to může geografická vzdálenost ČR od moře, zčásti realita lovu ryb na otevřeném moři. „Loví se až stovky kilometrů od přístavů a není možné, aby se lodě vracely každý den. Vrací se, až když jsou plné, což může trvat i několik dní,“ vysvětlil a dodal, že většina ryb má z důvodu ochrany a zachování druhů lovnou sezonu jen jednou, maximálně dvakrát za rok. „I proto je v podstatě vyloučené kontinuálně nabízet čerstvé ryby,“ vysvětlil Pavel Domkář s tím, že představa malé bárky, lovící přes noc u pobřeží a ráno nabízející úlovek na molu, je sice romantická, ale reálná pouze pro malé přístavní vesničky. Důkazem je podle něj mimo jiné i fakt, že u chlazených ryb nikdo neuvádí datum výlovu. Udává se jen datum balení. „Nechci nikomu brát právo koupit si chlazenou rybu na pultu v supermarketu, ale existuje nepsané pravidlo, že jako čerstvá ryba je označovaný úlovek maximálně do čtyřiceti osmi hodin od výlovu. To je v případě mořských ryb na českém trhu až na extrémně drahé výjimky naprosto vyloučená záležitost,“ poznamenal.

Mražené rozhodně neznamená méně kvalitní

Nabízet mořské ryby na vnitrozemském trhu v opravdu výborné kvalitě lze v podstatě jen jediným způsobem. Tím je hluboké zmrazení okamžitě po výlovu přímo na moři. Jen tak zůstává zachována kvalita, chuťové a nutriční hodnoty masa. „Jde o průmyslové mrazení, které má na rozdíl od toho domácího obrovskou výhodu. Bleskově totiž překoná kritickou hranici mínus jednoho až mínus tří stupňů. To je totiž důležité proto, aby se v mase netvořily velké krystaly ledu, které poruší strukturu masa a po rozmrazení mají za následek blátivou strukturu,“ řekl Pavel Domkář. Před samotnou přípravou k úpravě a konzumaci je podle něj nejlepší způsob nechat ryby pomalu rozmrznout přes noc v ledničce.  

Nenechte si ujít
Obchodní řetězce v České republice jsou už nějakou dobu pod velkým tlakem. Zákazníkům vadí, jakým způsobem se k nim zachovaly v průběhu inflační krize, které zcela zjevně zneužily ke zvýšení svých marží. Stále větší otázkou je přitom kvalita potravin, které se právě v těchto řetězcích prodávají. Ukazuje se, že nejde o moc dobré zboží a zejména ve srovnání s produkty prodávanými v Německu hodně kulhá. Nepříjemný nákup Některé obchodní řetězce navíc přicházejí s novinkami, které zákazníci nekvitují zrovna s povděkem. Doslova o pozdvižení se postaral jinak celkem oblíbený Lidl, který v poslední době hodně experimentuje. “Asi před týdnem jsem šel u nás do Lidlu na velký nákup. Naplnil jsem nákupní vozík doslova po okraj a šinul si to ke kasám. Tam mě ale trklo, že žádná není otevřená. Odchytil jsem tedy nějakou obsluhu u regálů a žádal, aby se zprovoznila alespoň jedna kasa,” líčí svůj zážitek pan Josef Král. “Na to mi ale dotyčná odpověděla, že teď se kasy rozjíždět nebudou a ať si nákup namarkuju sám u samoobslužné pokladny.“ Jenže to je opravdu zvláštní. Samoobslužné pokladny jsou primárně určeny k odbavení zákazníků, kteří mají pár kousků nákupu a rozhodně nejsou určeny k tomu, aby na nich někdo vyskládával velký nákup. V tomto případě se to ale stalo. “Celé mi to trvalo asi čtvrt hodiny a bylo to opravdu otravné,” říká pan Josef. Bude to nový standard? Lidl na základě obdobných zpráv ze všech koutů země skutečně připustil, že testuje nový systém. A sice, že bude obsluhované kasy v méně frekventovaných časech vypínat. Poukazuje však na to, že v případě větších nákupů by měla být kasa aktivována, byť se tak reálně třeba nestalo. Čtěte také: Lidl začal s prodejem solárních panelů na balkon. Elektřinu tak může mít zadarmo úplně každý Obchodní řetězec také odmítá, že by trpěl personální nouzí, o čemž mnozí ve spojitosti s omezováním provozu na pokladnách spekulují. Lidl přitom svým zaměstnancům platí nejlépe ze všech řetězců. Přesto však má značnou fluktuaci, jelikož práce je skutečně náročná. Foto: Shutterstock 1SdíleníSdíletTweet [...]
Situace je skutečně vážná. Snahy nejrůznějších organizovaných skupin dostat se do vašeho bankovního účtu totiž sílí. Neváhají investovat značné množství prostředků a úsilí k tomu, aby váš účet skutečně vybílili. A jak se ukazuje, úspěšní jsou nejen u důchodců, ale i zkušenějších uživatelů, kteří ale sofistikovanost celého podvodu jednoduše nemají šanci prohlédnout. Hrozí vám ztráta peněz Dosud se mělo za to, že rizikovým faktorem je především internetové bankovnictví, jelikož tam je možné poměrně jednoduše sestavit stejně vypadající přihlašovací stránku jako má kterákoliv banka v České republice. Zároveň se dá dobře vylákat i SMS kód pro potvrzení transakce. Naopak mobilní bankovnictví bylo dosud považováno za bezpečné, jelikož tam dochází k autentizaci obvykle v rámci aplikace. Jenže už i tam podvodníci cílí. Jak varovala Česká spořitelna, v obchodech s aplikacemi se objevily podvodné programy, které se vydávají za oficiální aplikaci George. Pakliže si je ale stáhnete, můžete velmi snadno odevzdat přístup k vašemu účtu podvodníkům. Aplikace totiž může získat velmi rozsáhlá oprávnění nad vaším telefonem, v důsledku čehož bude schopna dostat se úplně všude. Obrana je velmi složitá Bohužel je pravdou, že podobným praktikám se jen velmi obtížně brání. Pro mnoho lidí je obtížné rozpoznat autenticitu mobilní aplikace a domnívají se, že vše, co si mohou stáhnout, je nějakým způsobem prověřeno. Tak tomu ale být nemusí. Čtěte také: Banky jdou náhle tvrdě po Češích. Přijdete tak o spoustu peněz, už zase vás škubou Obrana je v zásadě dvojí. Je třeba opravdu pečlivě zkoumat, co si do telefonuje stahujete, obzvlášť pokud jde o mobilní bankovnictví. Tam si ověřte i společnost, která aplikaci do obchodu nahrála. Následně velmi obezřetně zvažujte, jaká oprávnění aplikaci udělíte, pokud vás o to požádá. Raději buďte zprvu opatrnější, a teprve až se přesvědčíte o tom, že se přes ní skutečně můžete přihlásit ke svému účtu, tak oprávnění rozšiřte. Foto: Shutterstock 0SdíleníSdíletTweet [...]
Jak známo, státní kasa je děravá jak řešeto a je neustále nutné ji plnit dalšími a dalšími příjmy. Pochopitelně lze vymýšlet nové povinnosti pro daňové poplatníky, avšak to je mimořádně nepopulární. Mnohem lepším řešením je posvítit si na určité šedé zóny, které dosud existovaly a byly víceméně tolerovány, avšak které by mohly přinést velmi zajímavé příjmy, kdyby se do toho úřady opřely. Mějte to v pořádku A přesně to se teď děje. Už rok platí nový zákon, o kterém mnoho lidí neví, ale který by na ně mohl opravdu nemile dopadnout. Jde o to, že nejrůznější internetová tržiště a bazary musí hlásit aktivitu svých uživatelů finančním úřadům. Zejména pokud jde o příjmy z prodeje určitého zboží. Bylo poměrně obvyklé, že se tyto příjmy příliš nedanily, k čemuž pochopitelně nikdo nevyzýval ani to nikdo neschvaloval, ale prakticky se to nevymáhalo, jelikož úřady neměly jak zjistit, kdo a za kolik co prodává. Jenže teď, díky rozhodnutí Evropské unie, musí tržiště data odevzdávat přímo na příslušné finančáky. Ty tak mají o poznání jednodušší práci, jelikož si data jednoduše srovnají s tím, co jim kdo tvrdí v daňovém přiznání. Jak už bylo uvedeno, platí to již rok, avšak žádné větší akce v tomto směru neprobíhaly, což se dalo vykládat jako určitá doba hájení. Teď by se ale lidé měli připravit na to, že se to bude řešit a do daňového přiznání, které se má odevzdat do konce března 2024, by rozhodně měli uvést vše podle pravdy a pochopitelně to také zdanit, byť to může být nepříjemné. Vycházejte z toho, že finanční úřad o vašich aktivitách dobře ví a čeká, co mu pošlete. Co vás čeká Pochopitelně to příliš nemusíte řešit ve chvíli, kdy jste za rok dvakrát prodali staré oblečení po dětech nebo něco obdobného. Podobně nahodilá činnost je v pořádku. Na těchto tržištích se však pohybují i lidé, kteří zde regulérně podnikají a mají pocit, že na ně nikdo nemůže. Opak je teď pravdou. Čtěte také: Klienty VZP čeká velká změna. Pozor, ať nepřijdete o všechny peníze. Mají na vás políčeno Pakliže byste své příjmy správně nedeklarovali, počítejte s tím, že kromě toho, že vám daňový úřad vyměří doplatek, napaří vám také pokutu, abyste si takové jednání napříště dobře rozmysleli. Ta přitom může být poměrně citelná a navíc upozorníte i na to, aby se pro jistotu podíval na vaše příjmy do minulosti, kde rovněž může najít nemilá překvapení. Foto: Shutterstock 16SdíleníSdíletTweet [...]

3 Replies to “Rodinná firma z Vysočiny učí Čechy jíst kvalitní mořské ryby

  1. Dle mého názoru podnikatelská utopie. Negramotnost co do odhadu odbytu dlouhodobě a tudíž jasný neúspěch. Navíc nerozumím, proč by se měli Češi, národ bez moře učit jíst tuto stravu. Jasně. Někomu chutná a dá si občas, ale chtít z toho udělat standard? Kapr, pstruh a štika je lepší pomysl. A to nemluvím o ceně takového,, kvalitního” produktu moře v době, kdy se ceny chleba blíží k stokoruně. Měl jsem tu čest navštívit po dvou letech obchodní řetězec v ČR a spadla mi brada. Můj kdysi oblíbený chléb z jedné Ostravské čtvrti 69kč. Děkuji nepotřebuji. A to není řeč o jiných, základních potravinách. Střední třída bojuje. Jak dlouho ještě, nikdo netuší, než se propadne ještě hlouběji. A tak komu chce v budoucnosti prodávat mořské produkty top kvality? Poslancům třeba? Udrží je to na trhu? Ale prosím, každý dle vlastního uvážení. Přeji prosperitu samozřejmě, jen za sebe bych do toho nešel.
    Mě na tom, asi nejvíce vadí ta myšlenka učit Čechy jíst něco, co má smysl na dovolence u moře. Rozhodně ne pak doma v tomhle pásmu s potřebou jiných stravovacích návyků. Znát něco ohledně reakce organizmu na podávanou stravu. Ochlazovat se v Lednu třeba citrusy. Nebo si dát naopak vepřo knedlo v třicítkách v létě. Samozřejmě všechno jde. Ale ta zátěž pro tělo. Svět je postavený destruktivně ke všemu. Hlavně kšeft. Že byli lidé v Česku mnohem zdravější, když se konzumovalo z domácích zdrojů. Třešně, višně, švestky, hrušky, jablka, rybíz, angrešt, vlašské ořechy, jeřabiny, borůvky, maliny, ostružiny, meruňky, broskve a pitomé banány a pomeranče a mandarinky jednou ročně na vánoce vystáte ve frontě ve které se dalo fajn popovídat. Ať chcete nebo ne, byli lidé zdravější. A holky hezčejší. Móda mini byla hezká, ale byly do toho estetické nohy a celé postavy. Ne jako dnes přetékající faldy ze všech stran u náctiletých už s hrdostí na takové vzevření podtržené legínami na zadku jako skříň a trikem nad překypující bachor, aby byl hezky vidět. Pořád tady chce někdo někoho učit jíst co by ani neměl, či nemusel. Evidentně fastfoodum se to povedlo. Kromě západní demokracie, nám tu vyvezli i západní špeky. Jasně. Losos z farmy je hnůj. Vždy se pousměji nad rodinkou, jak je v restauraci happy na tímto jídlem a žvýká s pocitem, že úplně bytostně cítí ten tok omega mastných kyselin do tepen. Nevědomost je tak sladká. Kdyby však tušili, že se jedná o jednu z deseti nejnebezpečnějších potravin světa, alespoň dle tvrzení odborníků na výživu. Najdete to nespočet pojednání na toto téma. A tak pomysl na zdravé mořské produkty(dnes i tak zaneřáděné mikroplasty) je bohulibý pomysl, ale ne myslím úplně trefně pro Českou kotlinu. Navíc se na můj názor i na mě úplně vyprdněte. Nestojím vám za to kazit si chuť a přesvědčení. Věřte mi. Každý, ať kope sám za sebe. Já si tu jen tak nebvážně cintám. Hezký den

    1. S těmi cenami potravin jste to trefil.Mnozí nemají ani na chleba, natož na lososa. A ještě mraženého.
      Před několika lety jsem si ze zvědavosti koupil porcovaného mraženého lososa. Bylo toho cca půl kila a stálo to skoro dvě stovky. Hodil jsem to na pánev a po odpaření vody z toho nebyla ani půlka. Bylo to moje poslední mražené maso.
      Co se týče toho cizokrajného jídla – náš organismus se za celá staletí přizpůsobil regionální stravě a ne vše exotické (vitamín – nevitamín) je uzpůsoben strávit. Mnohdy je to stejné, jako v 19. století dovést Eskymákům třeba květák, kapustu, či jinou zeleninu a tvrdit, že budou zdravější, když ten jejich organismus to nebyl schopen zpracovat.

      1. chyba – má být dovézt, ne dovést. To je tak, když to po sobě člověk přečte až po uložení.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *