Učiliště otevírá specializaci na fastfoody. To se budou tři roky učit obracet burgery, zlobí se Zdeněk Pohlreich

Známého šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha rozpálil do běla záměr blanského učiliště, které chce školit své učně coby specialisty na fastfood, tedy rychlé občerstvení. Místní Střední škola technická a gastronomická v tomto ohledu navázala spolupráci s nejznámějším fastfoodovým řetězcem McDonald’s. Cílem je vychovávat pracovníky primárně pro tuto síť, byť své zkušenosti pochopitelně budou moct uplatit také jinde, například u konkurence nebo u stánků, kde budou dělat a prodávat kebab nebo párky v rohlíku.

Bude to s maturitou, nebo rovnou vysoká, ptá se Pohlrech

Učiliště z Blanska poukazuje na to, že zatím nejde o založení zcela nového oboru. Stále půjde o učňovský obor kuchař-číšník, ale s tím rozdílem, že bude zaměřen na fastfoodovou gastronomii. Studium má trvat standardní tři roky, přičemž pilotní ročník s dvanácti studenty odstartuje příští rok v říjnu.

Restauratér Zdeněk Pohlreich, který si dlouhodobě stěžuje na nedovzdělanost žáků, kteří z učilišt vycházejí, se tomuto záměru nestačí divit. “Bude to aspoň s maturitou, nebo rovnou vysoká škola? Co na té činnosti chcete, prokristapána, tři roky studovat?” ptá se Pohlreich se svým typicky břitkým humorem. Nemůže ale takový obor přeci jen vzbudit zájem o učiliště jako takové? “V České republice určitě, tady projde cokoliv, ale je to fakt vtipné. Chtěl bych vidět člověka, co to vymyslel. Tři roky obracet burgery je chvalitebné, prima.” Šéfkuchař známý zejména z televizní show Ano, šéfe! nechápe, co má fastfood společného s kuchařem nebo číšníkem.

Čtěte také: Zdeněk Pohlreich nechtěl vařit přes okénko. Nakonec mu nic jiného nezbylo a spouští i rozvoz

Fastfoody žádné vzdělání nevyžadují

Podle ředitele blanenského učiliště Pavla Dvořáčka jsou přitom s tímto oborem velké plány. “Za tři roky by měli být první absolventi. Potom počítáme s tím, že budeme mít až 36 žáků tohoto zaměření,” uvedl Dvořáček pro idnes.cz.

Samotný řetězec McDonald’s by přitom podobnou spolupráci rád navázal také s dalšími učilišti, protože své restaurace má po celé republice. Je ale skutečně pádnou otázkou, proč by někdo měl studovat tři roky na to, aby šel do řetězce rychlého občerstvení. Ty totiž nabírají i lidi bez vzdělání a dokáží je zaškolit v rámci několika málo dnů.

Foto: zdenekpohlreich.cz

Odebírat
Upozornit na
guest
48 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější
Inline Feedbacks
View all comments