3. 5. 2024

11 příspěvků u článku “Během bouřky se v autě nikdy nedotýkejte jedné věci, varují experti

  1. To je neskutecny blabol. Nejen ze to neni pravda, jeste je i preklad naprosty paskvil. Jestli jsem dobre pochopil, kazdych 5s je jedna mile, ale to uz neni zminene.

  2. A co když mám tu kliku plastovou? Na obrázku je klička kovová.

    Plastová klika by ohrozit nikoho neměla, leda, že by měla slabou vrstvu plastu, která by se elektřinou prorazila a kovové jádro.

  3. Článek by chtělo trochu odborníka a ne laika. Nevím jak dospěl ke “koženému efektu”, ve fyzice se mluví o Faradayovi kleci a přeneseně náboji na kostře automobilu. Laik by snáze pochopil, že kostra nekovová je horší varianta. Dále měl asi na mysli autor ( nebo originál a překlad je tak hrozný ?) kovou součást, která by byla spojená s kostrou automobilu. Dále by mělo být vysvětleno, zda kovová součást, pokud má dostatečné těsnění (obyčejné rukavice nemusí stačit) nemusí vadit.
    O nesprávně pojatých pojmech ani nemluvě. Zvuk se šíří mnohem pomaleji než výboj, cca 3s na jeden kilometr, co autor chtěl napsat, o vzdálenosti za 5s ví asi jen autor 🙂
    Článek je opravdu velká ostuda a stačí jen fyzika ze základní školy a trochu si dát práci s českou větou.

    1. Vykradl nějaký anglický článek a tam zmiňovali “skin efekt”. Ale to se nedá otrocky překládat…

  4. “Každých pět sekund, které napočítáte mezi jednotlivými údery”
    Taky skvělý překlad.
    Počítá se čas mezi zábleskem a následným hromem, ne mezi dvěma blesky.

  5. co to je zase za kydy a zvratky ??? kolika lidem flakne za rok do auta ? A u nas je ta sance vlastne skoro nulova + – 1 max… Proste kdyz nekam jedu bourka nebourka, normalne ridim jako dycky, kdyz lezu z auta necekam az flakne nebo nepocitam kdy naposled flaklo, proste z nej vylezu a jdu. Jesi ma autor paranoju, at si klidne sedi v buřině a 30min po ni v aute, ale v takove dny toho asi moc nenapracuje… no aspon by nemusel plodit takove hnůj clanky jako tento.

  6. Zajímavá informace: “Každých pět sekund, které napočítáte mezi jednotlivými údery, naznačují přibližnou vzdálenost mezi vámi a bouřkou. ” Netušil jsem, že vzdálenost se měří v sekundách. O rychlosti zvuku jsme se snad všichni učili ve škole. Zhruba tedy 340 m/s.

  7. Auto je rodu středního, takže :TA auta, TA auta, TA auta! Z té novinářské češtiny by jednoho trefil šlak.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *