7. 5. 2024

11 příspěvků u článku “Seznamte se s výhodami družstevního bydlení

  1. Já sem se s nimi seznámil už v roce 1980 a můžu zodpovědně říct, že dneska to neni vůbec to samý.
    Je to trošku jako kdyby vám dneska Patrasová honila na pasece žížalu, asi to taky bude příjemný, ale jako v roce 1980 si to neužijete.

    1. To jistě nebude.Dříve byla dotace od státu v dnešní cenách asi 300000kč a neplatil jste DPH,pokud se zkaloudoval byt, tak jste měl nárok na zaplacenou kladnou daň v dnešních cenách asi 80000kč. A pokud jste byl člen družstva který stavěl panelákovou proudovou metodou, tak byt byl dostupný i těm nejchudším!

  2. Za socíku nikdo nesměl byt vlastnit, tak družstevní byt byla taková náhrada, tedy jen pro toho, kdo měl to štěstí. Dneska mi výhoda takového vlastnictví uniká. Leda snad pokud by taková družstva byla schopna postavit byty levněji, ale docela bych se tomu divil. Lidé dneska už nebudou chodit na stavbu pomáhat nosit cihly, míchat maltu atd. jako tomu bylo dříve. To spíš to družstvo nějaký chytrák “moderním” způsobem vytuneluje.

    1. To se ještě uvidí jakým směrem se to vydá.Každopádně vychází daleko levněji hodina práce od budoucího člena,než od firmy.I před 40 lety se využívala tato forma kde nebyly náklady na sociální ani zdravotní pojištění.Tehdejší náklad na jednu hodinu brigádníka byl 10Kč.Přitom firmy fakturovaly 40kč.

      1. Kdo by dneska pracoval na stavbě. Chápu že snad v případě stavby rodinného domku nebo řadovky, ale u takové vícepodlažní bytovky těžko. To je snad i proti předpisům o bezpečnosti práce.

        1. Věřte tomu že družstevníci dají raději Ukrajinci 150kč na hod. než aby platili firmám Ukrajince za 600kč za hodinu !

          1. Taky bych bral šikovného Ukrajince za 150Kč, potřebuju postavit garáž a síly už nejsou.

          2. Jasně družstevníci shání Ukrajince. Jinak nejde jen o pracovní sílu, ale i o materiál. Velcí developeři mají množstevní slevy. Kdyby to družstevničení fungovalo, tak by se jistě v nových podmínkách dávno prosadilo a nemuseli bychom tu řešit co by kdyby.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *