2. 5. 2024

2 příspěvky u článku “Jak vypadaly vztahy mezi ženami a muži ve středověku. Představy máme poněkud idylické

  1. Vy nevíte co bylo včera, před týdnem či rokem. Stejné je to s dějinami, které se pravidelně přepisují. Zůstávají většinou jen rádoby významné letopočty, ale děje se upravují. Nedávno byl hrdinou Čuk a Gek, Meresjev a Fučík se svou reportáží psanou na oprátce. Vyučovaly to v občanské nauce všechny školy dle dobových osnov a přesně v tomto narativu si umím představit celou historii, kdy pro jedny je Žižka hrdina a národovec a pro jiné loupeživý zeman bez charakteru a ještě pro jiného (Jákl) vysněná cesta k superbiáku všech dob. A následně pak finančního zisku.
    A tak s lehkým úsměvem, trochu jako komedii čtu ty zasvěcené články o zaručenosti dějů velmi vzdálených, že takto to stoprocentně bylo. Stejně tak i vědeckých studií o vesmíru, či prostoru ve kterém žijeme.
    Svět je jeden velký klam, protože si lidstvo přeje být klamáno.
    Lidem se líbí příběhy a už se moc nezamýšlejí nad tím, jestli je někdo netahá za fusekli.
    Co má největší výpovědní hodnotu je pouze přítomnost a velmi blízká minulost osobně prožitá. Čím je vzdálenější, tím více je i zamlženější i přes osobní prožitek. Sám jsem se o tom nejednou přesvědčil, jak vnímám dnes některé věci a místa z dětství, jak jsem je popisoval lidem okolo sebe v dobré víře plné objektivity a byl pak sebou překvapen, když jsem na ta místa osobně přijel. To, o čem jsem vyprávěl bylo jen v mé hlavě. Zkutečnost se lišila. Někdy drobnými detaily, ale lišila.
    Jednou to bylo, protože uplynulo spousty času a jindy, že se to místo přeměnilo v něco jiného.
    Ale nic to nemění na tom, že jsou to nesmysly ty zaručeně pravé, historické události.
    A zabývat se tím, nebo to dokonce studovat je promarněným životem.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *