29. 4. 2024

7 příspěvků u článku “Češi nechápou, co se děje. ČNB jim začala ve velkém likvidovat úspory. Kdo si šetřil, prohloupil

  1. V hotových penězích držím stabilně 50k, ostatní peníze různě investuji. Na účtu bych Kč nedržel, to je blbost. Ale nemyslím si, že inflace bude dlouhodobě vysoká. To by mohlo skončit rozvratem ekonomiky a pokud by inflace nezačala v dohledné době výrazněji klesat, ČNB podle mě nakonec zvýší úrokovou sazbu. Nevím, mě se ta inflace zase až tak nedotýká, tak to moc neřeším. Potraviny jsem schopen sehnat za relativně podobné ceny (+10%) jako před 2 lety, věci běžné spotřeby také. Pokud potřebuji nějaké stavební materiály a věci na zahradu, tak pro to většinou vyrazím do Polska. Služby jsem nevyužíval a nevyužívám, maximálně pokud si něco neumím udělat sám, seženu si řemeslníka bez účtu, kde ta cena práce není nijak astronomická… Barák mám svůj, dluhy nemám, topení mám zdarma dřevem z vlastního lesa, takže já jsem relativně v pohodě, ale chápu, že šetřílkové s miliony na účtu v Kč jsou teď asi celkem v háji 😀

    1. Filozofie držet hotovost v jiné měně je v nynější situaci hloupá, protože na devizovém účtu nejsou žádné úroky a to je taky důvod, proč se zvedl zájem cizinců o ukládání peněz v korunách v českých bankách, což pomohlo posílit kurz koruny.

  2. Trochu omyl autora, znehodnocení úspor způsobuje naše neschopná vláda a ne ČNB. Jak si jinak vysvětlit to, že např. ve Francii je inflace asi 5% a úrokové sazby mají daleko nižší než my. Platba eurem to taky nebude. Takže stačí použit selský rozum.

    1. A jak by jste to zařídil vy ? Jak přinutíte obchodníky nezvyšovat absurdně ceny ? Třeba jste sám řemeslník, který zvedl ceny. Já vám narovinu sdělím, že mě stoupla průměrná marže dvojnásobně a proč ne, když vy hlupáci to porád kupujete, tak vám to budu zdražovat, co se do vás vejde. A nemůžu za to, že žiju mezi čechy, kde to takhle chodí. I vy mě to zdražujete, tak já vám to jen vracím. Zkuste podnikat a nebudete tady tvrdit taková hloupá moudra, že za to může nějaký Fiala. Mě Fiala podnikání neřídí. Přestaňte akceptovat vysoké ceny a začne se zlevňovat. Na jižní moravě jsou absurdní ceny za ubytování a není možné tam sehnat volné místo. Montážní firmy montují tepelná čerpadla a fotovoltaiku za absurdní ceny a každý to musí mít teďka hnedka. Zemědělci nám v loni tvrdili, že je nedostatek pšenice a zdražilo se pečivo a letos řeší plné sípky pšenice , že se jim zkazí a teďka je jejich jedinou starostí, aby se sem nedostala levná pšenice odjinud a pokud ano, tak budou vypouštět informace, jak vás to zabije. Takže jen spekulují a šroubují cenu nahoru a tohle se dělo i s železem. Mě by zajímalo, komu ty plný sípky pšenice patří, jestli nejsou náhodou Agrofertu. A to je důvod proč je draho. Takže vás, váženy pane, možná okrádají ti, kteří ukazují prstem na někoho jinýho.

  3. Proč se proboha tak ztapňujete a píšete opakovaně o tématech o kterých máte zcela nulový přehled? Tohle má být předpokládám asi taky nějaké prorusácké médium s notičkami Ruska, protože prostě není možné, aby byl někdo tak hloupý.

  4. No, tak jako to udělali v Turecku to ČNB rozhodně nedělá. Turci naopak úrok snížili i když nad tím odborníci z celého světa i ti turečtí, kroutili hlavou, ale bylo to rozhodnutí populisty a diktátora Erdogana. Jeho příznivci jsou hluší a slepí, zkrátka je to ideologie a veškerý pragmatismus jde stranou, voliči svým modlám odpustí naprosto cokoliv, to je ale vidět i u nás na Slovensku, v Maďarsku nebo v USA. Ale vraťme se k inflaci, ČNB měla zvednout úroky dříve, to je svatá pravda, nedělali nic, ale je diskutabilní, jestli by měl být úrok větší, možná o procento – dvě, protože už zase lidé nabírají hypotéky a developerům a firmám poskytujícím přidružené služby, roste chuť zase zdražovat. Rozhodně nemůžeme ale tvrdit, že by měl úrok kopírovat inflaci, tj. být na úrovni 15%, to by způsobilo jiné závažné problémy.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *