Správný výběr vína k jídlu násobí zážitek. Stačí dodržet základní pravidla

Často můžeme narazit na překvapivě detailní doporučení o tom, které víno je vhodné k jakému jídlu. “Tento Pinot Noir z roku 2009 se skvěle hodí k paštice z kachních jater na kořeněných pomerančích,” můžeme slyšet od sommeliéra. K tomu dodejme jen tolik, že jde především o show a snahu doporučit něco z nabídky restaurace.

Rozhodně bychom si z toho neměli odnést, že správně párovat pokrmy a jídla může jen na slovo vzatý expert. Člověk jde obvykle do obchodu a nakupuje na dobrou večeři, když se zastaví u regálu s vínem. Většinu nemá dopředu ochutnanou, a tak se musí spolehnout na základní rady.

Ty přitom stačí. Pokud se jich budete držet, nemůžete udělat zásadnější chybu. Přitom můžete vykouzlit harmonii mezi jídlem a vínem.

Víno a maso

Tady je dovoleno prakticky vše. K červenému masu a pečeni se hodí spíše červené víno, ke světlému masu zase víno bílé. Čím kořeněnější maso je, tím by mělo být silnější také víno.

Víno a ryba

Pokud si chcete vychutnat chuť ryby naplno, nelze doporučit červené víno. Naopak, bílá vína jsou skvělou volbou. Může jít třeba o Rulandské šedé nebo Riesling s citrusovým aroma.

Víno a sýry

Jemný sýr si žádá lehké víno. Vyzrálejší sýr si naopak nejlépe vychutnáte se silnějším vínem. Platí to jak v případě bílých, tak červených vín. Je třeba dodat, že červené víno k sýru by mělo být bez kyselosti. Zároveň platí, že příliš suchá bílá vína přebíjejí chuť sýru. Naopak sladší vína chuť zvýrazňují. Sladké a sýry jdou vždy dobře dohromady.

Víno a grilování

Správné víno ke grilování potřebuje strukturu, aby se dokázalo držet silných aromat často silně marinovaného masa. Silné suché Chardonnay nebo lehce vychlazený Shiraz jsou dobrou volbou.

Víno a wok

Tady platí, že ostrost chilli a zázvoru se dobře snoubí třeba s ovocným Rieslingem nebo jiným podobným bílým vínem, které ji trochu zmírní. K méně ostrým asijským pokrmům se hodí lehčí bílé víno s exostickými nuancemi jako mango nebo meloun, například suchý Sauvignon Blanc.

Víno k vaření

Co je lepší k vínu než ono samo? Kvalita, která později přijde na stůl, by měla být použita také při vaření. To si alespoň myslí zkušení kuchaři. Ale zda si své drahé Bordeaux nalijete do hrnce? To už necháme na vás.

Kyselost na druhou

V případě kyselé a sladké chuti platí tři jednoduchá pravidla. Kyselost jídla a vína se násobí. Sladkost jídla a vína se příjemně podporuje. A kombinace kyselého a sladkého vytváří příjemnou harmonii. To znamená, že salát s kyselým dresingem potřebuje spíše víno s menší kyselostí, třeba ovocné silvánské. Sladký dezert potom můžeme doplnit ledovým vínem, přičemž dezert by měl být sladší než samotné víno.

Víno a čokoláda

Tady pozor. Tmavá čokoláda se obtížně kombinuje se sladkým vínem. Lepší je proto volit portské víno, které obsahuje více alkoholu a s těžkou čokoládou si lépe rozumí. Pokud si vychutnáte čokoládu s portským, neuděláte nic špatně. Také silnější červené víno jde s hořkou čokoládou dobře dohromady. Sladká mléčná čokoláda nachází svůj ideální protějšek ve sladkém bílém vínu.

Nedržte se pravidel za každou cenu

Kdo už má nastavené své priority a ví, co mu chutná, nemusí se těchto pravidel držet za každou cenu. Nejdůležitější je individuální požitek. V případě vína a jídla stále ještě platí, že tu neexistují dogmata a patentované postupy. Naopak, trend směřuje spíše k experimentování. Pravidel je ale dobré se přidržovat tehdy, kdy například hostíte návštěvu.

Foto: Freepik

Nenechte si ujít
Česká televize je molochem, který má tu výsadu hospodařit s rozpočtem ve výši sedmi miliard korun. Žádné jiné médium v České republice tolik peněz k dispozici nemá. A přesto si veřejnoprávní stanice stěžuje na to, že jí peníze nestačí a potřebuje více. Lidé přijdou o pořady Celkem by ráda získala dvě miliardy korun navíc, což by se mělo stát tak, že dojde k navýšení koncesionářských poplatků na 160 Kč a navíc se rozroste okruh těch, kdo poplatek musí hradit. A to tak, že ho budou muset platit prakticky všichni. Dosud to totiž bylo tak, že za ČT musel platit pouze ten, kdo měl doma televizní přijímač. Nově by to měli být i ti, kdo mají třeba jen mobilní telefon nebo notebook. Protože i na těchto zařízeních mohou vysílání veřejnoprávní televize teoreticky sledovat, byť tak třeba nečiní. Generální ředitel Jan Souček teď postavil věc tak, že pokud nedojde ke schválení těchto změn a televize nedostane více peněz, bude to pro diváky znamenat skutečně nepěkné věci. Od ledna roku 2025 by v takovém případě došlo k dramatickému propadu tvorby České televize. Nevznikalo by takové množství pořadů, což by znamenalo neustálé opakování repríz. “Další možností je, že některé pořady nahradíme levnější výrobou. Namísto toho, abychom vyráběli Boženu nebo Devadesátky, tak bychom mohli vyrábět denní seriály tak, jako je vyrábí komerční televize,” uvedl Souček pro server Seznam Zprávy. Bude se propouštět Ředitel České televize to dokonce kvantifikoval, a to tak, že pokud by se poplatky nenavýšily, způsobilo by to výpadek přibližně třetiny celkové tvorby. Dojít by mohlo také na propouštění zaměstnanců, kdy by o práci mohlo přijít přibližně 350 z nich. Čtěte také: Česká televize chce od lidí další miliardy. Nova a Prima se staví na odpor, už to přehánějí Kritici však poukazují na skutečnost, že Česká televize má peněz dost. Jen se je musí naučit vynakládat efektivně a také nedělat všechno možné, čímž zbytečně tříští síly a dostupné finanční prostředky. Je velkou otázkou, proč by například měla provozovat streamovací platformu iVysílání.cz, kterou lze do zelí komerčním stanicím. Ty si na to také pochopitelně stěžují. Foto: Česká televize 49SdíleníSdíletTweet [...]
Příliš se o tom nemluví, ovšem je třeba mít na paměti, že důchody, které lidé v současné době dostávají, nemusí být konečné. V určitých případech se k nim totiž připočtou speciální příspěvky, které jsou poměrně velkou novinkou celého důchodového systému. Vrátí se zdražování? Byly schváleny teprve v loňském roce a k jejich aplikaci ještě nikdy nedošlo. To se však může poměrně záhy změnit. Jde totiž o náhradu takzvané mimořádné valorizace důchodů, která byla po neblahých zkušenostech z minulých let zrušena. V důsledku vysoké inflace totiž velmi rychle vyletěly také důchody, a to natrvalo. To způsobilo celému systému obrovské problémy, a tak se tento problém musel hasit dosti zvláštním způsobem, kdy se loni důchodcům zkrouhlo i to, na co měli nárok. Respektive jim byly penze navýšeny o tisíc korun méně, než jak by to mělo být. Aby už k něčemu takovému nedocházelo, byla tato automatická mimořádná valorizace pro jistotu zrušena. Jenže nebylo možné nechat věci jen tak. Je totiž docela dobře možné, že se v dohledné době do České republiky vysoká inflace vrátí. A důchodci by na ní potom významně doplatili. Někteří by neměli ani na základní potřeby. Proto jsou tu ony speciální příspěvky. Na ně máte nárok tehdy, když inflace po určité období překoná hranici 5 %. Jen pro srovnání: v loňském roce se blížila 20 %, tudíž nejde o žádné nedosažitelné číslo. Co stojí více peněz? Pokud k takové situaci dojde, navýší se váš důchod o částku, která bude tvořena fixní a zásluhovou částí. Rozdíl oproti mimořádné valorizaci bude ten, že se bude vyplácet pouze do konce daného roku a důchod tak o ní nebude automaticky navýšen. Na začátku dalšího roku potom stát sám rozhodne o tom, jakým způsobem se důchody navýší. Čtěte také: Důchodci v Česku na své peníze nárok nemají. Přijdou o tisíce korun, už je nikdy neuvidí Jak upozorňují odborníci, pravděpodobně nevyjde předpoklad toho, že tento systém bude levnější než mimořádné valorizace. Podle některých propočtů by mohl být dokonce dražší, jelikož příspěvky mohou dosáhnout poměrně značné výše. Na druhé straně to ale bude systém pružnější, který státní rozpočet zatíží jen po určitou dobu a nikoliv natrvalo. Foto: Shutterstock 0SdíleníSdíletTweet [...]
Největší banka v České republice to podle všeho přehnala se svými marketingovými výmysly. Podruhé v krátké době totiž mění způsob úročení na svém spořicím účtů, a to poté, co se jí příliš nepodařilo odkomunikovat ani první změnu. Zase všechno jinak Pakliže by ale někdo očekával, že v druhém případě už to bude přehlednější a jasnější a že se banka vrátí ke srozumitelnému produktu, který je pro její klienty velmi důležitý a využívaný, byl by na omylu. “Mé 86leté mamince, která je klientkou České spořitelny přišel dopis oznamující změny úročení. Jaké bude, se v něm však nepíše. Sděluje jí pouze to, že vše se dozví v aplikaci George nebo pod otištěným QR kódem. Co by si s tím asi tak počala, kdybych za ní nepřijel,” ptá se řečnicky ředitel pražské ZOO Miroslav Bobek, který potom banku počastoval skutečně nevybíravými slovy. Toho potom rozzuřila do běla ještě robotická odpověď ze strany České spořitelny, která zněla následujícím způsobem: “Rádi prověříme relevantnost komunikace. Neváhejte nás kontaktovat pomocí soukromé zprávy, doplněné o kontaktní údaje Vaší maminky pro správnou identifikaci.“ Manažer potom dále poukázal na skutečnost, jakým způsobem banka se svými klienty komunikuje a že je stále častěji odkazuje na internetové bankovnictví George. Například papírové výpisy či služby na pobočce jsou přitom stále dražší. Jak se to chovají? “V ČR žije přes 400 tisíc lidí nad 80 let. A tihle se chovají, jako by nebyli,” upozornil na důležitou věc. Přitom spousta seniorů má svůj bankovní účet právě v České spořitelně. Tato tradiční banka se přitom pro seniory začíná stávat nepoužitelnou. Mé 86-leté mamince, která je klientkou @Ceskasporitelna, přišel dopis oznamující změny úročení. Jaké bude, se v něm však nepíše. Sděluje jí pouze to, že vše se dozví v apliaci George nebo pod otištěným QR kódem. Co by si s tím asi tak počala, kdybych za ní nepřijel?Filipe…— Miroslav Bobek (@MiroslavBobek) April 4, 2024 Čtěte také: Česká spořitelna vám strhne nehorázný poplatek. Její bývalý bankéř už se neudržel a vše prozradil Namísto standardního spořicího účtu teď totiž vymyslela složitý konstrukt, který má hned několik složek a který vám bude vaše prostředky úročit například podle toho, jak moc investujete nebo jaké je vaše finanční zdraví. Základní úroková sazba je potom nula a reálně se řeší přes sazbu v rámci marketingové akce. Foto: Shutterstock 37SdíleníSdíletTweet [...]

Redaktor deníku Mix24.cz. Zkušený zprávař v minulosti působil v papírových i webových projektech zpravodajského střihu. Blízká je mu oblast ekonomiky a osobních financí.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *