
Dlouhou dobu si mohli Češi v Chorvatsku připadat jako velmi vítaní hosté. Tvořili totiž významnou část turistického osazenstva, které do země v letní sezóně dorazilo. To už dnes ale tak úplně neplatí. Ne snad, že by lidé z České republiky přestali na Jadran jezdit. Ale jednak mají už více možností a na druhé straně Chorvatsko objevili turisté ze západní Evropy.
Není to jak to bývalo
A Chorvaté velmi rychle pochopili, že jsou mnohem lukrativnější než Češi. Všechny služby se teď přizpůsobují právě jim, a to především svou cenovou hladinou. Také proto je pro našince tak drahé do někdejší turistické výspy jezdit.
Pojí se s tím ale také skutečnost, že podnikatelé v Chorvatsku už o Čechy kdovíjak nestojí. Nedávno jsme přinesli názor tamního restauratéra, který raději své stoly obsadí turisty z jiných zemí, než právě z Československa. Ti totiž objednávají více jídla a pití, a také nechávají vyšší dýška, klidně i v desítkách procent, zatímco Čech nebo Slovák účet často jen zaokrouhlí.
Podobný pohled má také majitelka penzionu v chorvatském Rabacu na Istrii. “Čechy tu vidím už nerada. Loni jsme tu nějaké měli, ale všichni si navezli jídlo z domova a v apartmánech neustále vařili. Samozřejmě tam máme malou kuchyňku, ale nepočítáme s tím, že si tam lidé budou každý den připravovat všechna jídla,” říká paní Ivana.

Peníze se musí vydělávat
“Jsme také trochu dále od pláže a máme tu malou restauraci, kde spoléháme hlavně na naše hosty, případně hosty z okolních domů. Když tu ale máme Čechy, tak ti nepřijdou skoro nikdy. Oproti tomu Němci nebo Britové, ti si rádi zajdou každý den na jídlo a nehledí na nějaké to euro. U nich nepadá v úvahu, že by si klohnili jídla v kuchyňce,” popisuje rázná majitelka penzionu.
Češi by se přitom u ní rádi nadále ubytovávali. Sama však připouští, že pokud to není vyloženě last minute termín, který už by jinak neobsadila, tvrdí jim, že je plno. Raději čeká, až si rezervaci udělá někdo ze západní části Evropy. Tam si totiž může být jistá, že neprodá jen ubytování, ale také něco navíc. Nutno říct, že právě na jídle v restauracích se dnes v Chorvatsku vydělává nejvíce. Pivo stojí pět euro a jednoduchá jídla začínají na dvaceti. Suroviny jsou přitom podobně drahé jako v Česku. V případě ryb dokonce výrazně levnější, ale to na jídelním lístku nepoznáte. Za rybí pokrm dáte od 30 do 40 euro.
Foto: Shutterstock