Ceny obědů v restauracích jsou zlodějské, říká odborář Dufek. Dále trvá na tom, aby polovina zkrachovala

Odborářský předák Bohumír Dufek v minulém týdnu rozpoutal značné vášně svým výrokem o tom, že stát by neměl podporovat podnikatele ve službách, jako jsou restaurace, kadeřnictví nebo cestovní kanceláře. Tyto služby podle něj nemají dostatečnou přidanou hodnotu na to, aby je bylo třeba dotovat ze státního rozpočtu. Navíc je přesvědčen o tom, že v těchto službách panuje značný převis nabídky a neuškodilo by, kdyby její část z trhu zmizela, tedy aby dotyční podnikatelé zkrachovali.

Tolik restaurací nikdo nepotřebuje

Za tato slova sklidil Dufek značnou kritiku, a to například od restauratéra Zdeňka Pohlreicha. Dokonce i šéf odborových svazů Josef Středula svého kolegu Dufka napomenul za to, že tímto způsobem se věci nepojmenovávají a že by se měl za svá slova omluvit.

Dufek však učinil přesný opak a na opětovné dotazy novinářů ještě přitvrdil, a to zejména vůči restauracím. V pořadu 168 hodin České televize prohlásil, že nechápe, proč se před lety zvonilo klíči, když teď lidé opět chtějí socialistickou ekonomiku, tedy podporu neživotaschopných podnikatelů.

Nechápu, proč by tady mělo být 40 tisíc restaurací,” řekl zcela jasně Bohumír Dufek s tím, že by považoval za optimální, kdyby polovina z nich zkrachovala. Na argumenty, že tyto podniky zaměstnávají desítky tisíc lidí, má rovněž recept. “Firmy potřebují montážní pracovníky, firmy poptávají řidiče. Lidé mohou poptávat tato místa,” uvedl Dufek.

Zlodějské ceny meníček

S tím však nesouhlasí šéf Asociace hotelů a restaurací České republiky, Václav Stárek. “Je složité si představit, že se kvalifikovaný kuchař, který se dvacet let věnuje gastronomii, bude přeučovat na svářeče, jen proto, že nemá tři měsíce práci,” uvedl Stárek. Podle něj je restaurací tolik, kolik požaduje poptávka na trhu. Celková ztráta oboru gastronomie bude kolem 40 miliard korun, dodává.

Odborářský předák Bohumír Dufek se pozastavil také nad cenovou politikou restaurací, která mu připadá zlodějská. “Nezlobte se na mě, ale když se dneska podíváte, tak oběd za 160 Kč je nehorázná zlodějina. Ten oběd by měl stát do stovky,” je přesvědčený Dufek.

Dufkovi vadí také podniky, kde se pouze prodává alkohol. Když se pouze přeprodá z flašky do půllitru, to podle něj není správné podnikání. Takových náleven podle něj není zapotřebí litovat a už vůbec ne je dotovat.

Foto: Freepik