Pokud by se někdo domníval, že v rámci udržitelnosti se dnes hraje například o spalovací motory nebo energetickou náročnost budov, byl by na omylu. Toto už je dávno vyřešené a už je jisté, jaká všechna omezení a povinnosti to s sebou do budoucna pro lidi přinese. Tím se ale ani zdaleka nekončí.
Lidé to moc nechtějí
V rámci boje proti klimatické změně se teď na paškále ocitla zvířata, respektive živočišné potraviny. Zkrátka všechno, co je jakoby neudržitelné, bude muset být omezováno. Nejrůznější podivné studie pak hovoří o tom, že například krávy produkují emise skleníkových plynů a tím škodí planetě. Třeba v Nizozemsku už začali s redukcí chovaného skotu.
Do obchodních řetězců se postupně dostávají nejrůznější produkty založené na bázi hmyzu. Lidé to obvykle odmítají a nekupují, avšak z nějakého důvodu se to Albert, Penny Market či Globus neustále snaží procpávat do svého sortimentu.
A zřejmě bude ještě hůře. První pokusy totiž ukazují, že živočišné tuky, jako je například máslo, bude možné přinejmenším částečně nahradit příměsí hmyzu. Také v Holandsku například už otestovali buchtu upečenou s využitím tuku, který byl získán z hmyzích larev.

Jasná podpora
Jak ukázaly testy, lidé téměř nepoznali rozdíl, když byla buchta upečena ze tří čtvrtin z másla a ze čtvrtiny z larvího tuku. Pakliže se poměr ovšem zvyšoval, už to mnozí pociťovali a nebylo jim to zrovna po chuti.
Do budoucna tedy není vyloučeno, že by máslo mohlo být “řezáno” právě takovýmto produktem, případně rovnou nahrazováno. Na výzkum v tomto ohledu chce dát Evropská komise z peněz daňových poplatníků 10 miliard euro, což značí, jakým se půjde směrem.
Foto: Shutterstock