Do másla chtějí nově přidávat nepěknou věc. Už nikdy nebude jako dřív

Pokud by se někdo domníval, že v rámci udržitelnosti se dnes hraje například o spalovací motory nebo energetickou náročnost budov, byl by na omylu. Toto už je dávno vyřešené a už je jisté, jaká všechna omezení a povinnosti to s sebou do budoucna pro lidi přinese. Tím se ale ani zdaleka nekončí.

Lidé to moc nechtějí

V rámci boje proti klimatické změně se teď na paškále ocitla zvířata, respektive živočišné potraviny. Zkrátka všechno, co je jakoby neudržitelné, bude muset být omezováno. Nejrůznější podivné studie pak hovoří o tom, že například krávy produkují emise skleníkových plynů a tím škodí planetě. Třeba v Nizozemsku už začali s redukcí chovaného skotu.

Do obchodních řetězců se postupně dostávají nejrůznější produkty založené na bázi hmyzu. Lidé to obvykle odmítají a nekupují, avšak z nějakého důvodu se to Albert, Penny Market či Globus neustále snaží procpávat do svého sortimentu.

A zřejmě bude ještě hůře. První pokusy totiž ukazují, že živočišné tuky, jako je například máslo, bude možné přinejmenším částečně nahradit příměsí hmyzu. Také v Holandsku například už otestovali buchtu upečenou s využitím tuku, který byl získán z hmyzích larev.

Foto: Shutterstock

Jasná podpora

Jak ukázaly testy, lidé téměř nepoznali rozdíl, když byla buchta upečena ze tří čtvrtin z másla a ze čtvrtiny z larvího tuku. Pakliže se poměr ovšem zvyšoval, už to mnozí pociťovali a nebylo jim to zrovna po chuti.

Do budoucna tedy není vyloučeno, že by máslo mohlo být “řezáno” právě takovýmto produktem, případně rovnou nahrazováno. Na výzkum v tomto ohledu chce dát Evropská komise z peněz daňových poplatníků 10 miliard euro, což značí, jakým se půjde směrem.

Foto: Shutterstock

Nenechte si ujít

Šéfredaktor deníku Mix24.cz. Vystudoval Vysokou školu ekonomickou a již více než dvacet let působí v médiích na redaktorských a editorských pozicích. Specializuje se na oblast ochrany spotřebitele.

Odebírat
Upozornit na
guest
3 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější
Inline Feedbacks
View all comments