Jak rychle se může měnit situace s cenami potravin, dokládá ze všeho nejlépe cenový vývoj másla. To bylo jednou z těch položek, která v loňském roce spotřebitelům přidělávala vrásky na čele ze všeho nejvíce. Máslo totiž nepřetržitě zdražovalo a před vánoční sezónou atakovalo cenu osmdesát korun za čtvrt kila.
Kam až spadne cena
Lidé proto často sahali po méně kvalitním másle, které se na český trh zaváželo z rozmražených hmotných rezerv evropských států. Ani to však nebylo kdovíjak levné, ušetřit se dalo jen málo. Ovšem teď je situace opačná. Cena másla letí tak nízko, že se mnozí diví. Už v únoru Český statistický úřad zaznamenal, že cena kostky másla klesla ke 39 korunám. S tím by se rozhodně dalo žít.
Jenže máslo zlevňuje dále a dost možná ještě nenašlo své dno. Aktuálně můžete 250 gramů másla koupit za 28 korun, pokud jde o polský výrobek, nebo za 35 korun v případě českého. Jde sice o akční ceny, ovšem ty u těchto položek obvykle signalizují dlouhodobější přecenění směrem níže.

Lidé už nekupují
Jedním z důvodů zlevňujícího másla je pokles ceny syrového mléka od zemědělců, k němuž dochází i na zahraničních trzích. Za jeden litr už se platí méně jak deset korun, což je opravdu málo.
Nadbytek mléka na evropském trhu dělá mlékařům starosti. Tlačí totiž cenu dolů, a to často i pod výrobní náklady. Zřejmě bude ještě hůře, protože teprve začíná jarní dojná sezóna, kdy dochází k přebytku mléka v podstatě každoročně. Teď to přijde do už tak nasyceného trhu.
Problémem je také skutečnost, že z důvodu vysokých cen si Češi odvykli nakupovat mléčné produkty. Jejich spotřeba se propadla meziročně o šest procent, což je u této kategorie skutečně hodně. Je však možné, že po snížení cen se zákazníci opět vrátí.
Foto: Shutterstock