29. 4. 2024

4 příspěvky u článku “Nebyl to jen Černobyl. Rusové 40 let tajili jadernou havárii, která dodnes zabíjí v Čeljabinské oblasti

  1. V zemi, kde vládne politický systém postavený principiálně na lži, nelze ani nic jiného předpokládat. Ještě mnoho a mnoho toho nevíme o Rusku. Možná dobře.

  2. Ještě je mnoho co o Rusku nevíme.
    Najděte si na YouTube pořad jak funguje nemocnice v Magnitogorsku ( cca 500 000 obyvatel . Autor hokejista Patrik Eliáš.

  3. Někde jsem četl, že to vůbec nechladili; mysleli si, že to zabetonují a bude to. Pak se jim to natlakovalo a Bum!
    Někde jsem četl, že zkušeností s touto havárií částečně využili při sanačních pracech v Černobylu.

    Další věc je, že sověti (Žukov konkrétně) dokázali na své vojáky shodit atomovou bombu, aby získali představu, jak bude vojenská technika a její obsluha po jaderném úderu provozuschopná a použitelná v dalších válečných aktivitách (je o tom docela podrobný článek na serveru valka.cz).
    Aby bylo jasno, v USA v té době ve čtvrtích některých měst (hlavně obydlených “podřadným” černošským obyvatelstvem) rozprašovali radioaktivní prach (jaký by padal z oblaku, vytvořeného jaderným výbuchem) a sledovali, kam všude se dostane, a jak tomu zabránit. Zároveň dodávali do černošských sirotčinců mléko s radioaktivním stronciem.
    Můžeme diskutovat o etičnosti takových pokusů v atmosféře blížící se jaderné války (k níž navíc párkrát nedošlo jen čirou náhodou), ale faktem je, že Američané měli tyhle Mengeleho hodné experimenty vytěžené v maximální možné míře, zatímco sověti ve svém režimu paranoidního utajování z nich nevytěžili skoro nic.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *