3. 5. 2024

3 příspěvky u článku “V Česku náhle platí tajná daň. Sebere vám třetinu celoživotních úspor. Češi to ale netuší, jak je obírají

  1. To není až tak úplně pravda, inflace je u mnoha položek různě vysoká, u některých dokonce došlo ke zlevnění – tedy k deflaci. Záleží tedy na tom, na co dané peníze šetřím. Pokud je šetřím na věc, jejíž hodnota se bude v čase snižovat, tak nelze paušálně tvrdit, že mi při 20% inflaci zmizí z milionu 200.000,-. Stejně tak pokud nakupuji určité věci v zahraničí, kde jsou výrazně levnější, neboť je tam nižší inflace, tak také nelze tvrdit, že mi v průměru zmizí 20%. Nezmizí. Nic není tak černobílé, jak to někdy vypadá. Já jsem schopen i v dnešní době nakoupit drtivou většinu zboží i služeb za +/- podobné peníze jako před tímto nárustem inflace. Ano, zabere mi to více času, hledání, ježdění, ale jde to. Ať už jsou to potraviny, oblečení, boty, stavební materiály atd.

  2. Dobře jsou na tom lidé, kteří mají peníze v umění, v obrazech, ve známkách a tak podobně. Můžete mít i peníze, ale je to lepší v cizí měně. Momentálně je inflace v republice špatná, jen krok až dva od vyloženě katastrofální.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *