Možná ještě budeme vzpomínat na doby, kdy jsme si mohli pořídit máslo, i když bylo drahé. Aktuálně bohužel vše směřuje směrem, kdy všechno živočišné se z pohledu ochránců životního prostředí stává neudržitelným. Problémem začínají být krávy, které prý produkují příliš mnoho emisí, a tak je třeba v Nizozemsku začali likvidovat.
Tohle je budoucnost
Zároveň už se objevují “zajímavé” alternativy, jak máslo nahradit. To může na první pohled působit jako zábavný úlet, ovšem vše působí velmi dobře promyšleně, jako nějaký projekt, který se do budoucna chystá třeba právě máslo nahradit. Vědci na univerzitě v Gentu například upekli buchtu bez použití másla. To nahradili tukem vyrobeným z hmyzu, respektive hmyzích larev.
Asi vás nepřekvapí, že produkce takového tuku je údajně mnohem úspornější, protože nevyžaduje takovou spotřebu místa, vody a neplodí žádné emise. Zároveň je možné červy chovat v Evropě, což zajistí udržitelnost a také sníží uhlíkovou stopu, protože nebude nutné dovážet z daleka.

Chutnala by vám?
A jak takové máslo z červa vzniká? Je to poměrně jednoduché. Hmyz se rozmixuje pomocí mixéru a systéme centrifúze se oddělí látka, která velmi připomíná právě máslo. Celý pokus zašel až tak daleko, že se buchta z tohoto zvláštního másla prodávala i v místním supermarketu. Lidé na ní měli nejrůznější názory. Jedněm chutnala, jiným ne. Tvůrci experimentu vše bedlivě testovali a zapisovali. Nakonec došli k závěru, že čtvrtinu másla v takové buchtě je bez problémů možné nahradit červy, protože rozdíl nepozná nikdo. Jakmile se ale podíl larvího másla začne blížit polovině, lidem to už připadá zvláštní.
Ačkoliv se o tom příliš nemluví, ve skutečnosti Evropská unie masivně podporuje projekty, jejichž cílem by mělo být vytvoření podobně alternativního stravování, a to s tím cílem, aby se omezilo dnes standardní a velmi extenzivní zemědělství, které evidentně začíná vadit. Mluví se například o rostlinných bílkovinách a velkém omezování masa. To se do budoucna může stát velkým luxusem, který si budou moci dovolit jen ti nejbohatší, případně se rovnou zakáže, podobně jako spalovací motory.
Foto: Shutterstock