Co jedli lidé za první republiky. Nejzajímavější stravu měli úředníci a učitelé

Přemýšleli jste někdy nad tím, jak se stravovali naši předci? Co bylo obvyklou součástí jídelníčku lidí za první republiky? Toto období našich dějin považujeme za zlatou éru. Praha byla gastronomickým centrem a lidem se žilo krásně. Nebo ne? Co jedli v zemědělských a dělnických rodinách? Na čem si naopak pochutnávali rodiny úředníků a učitelů?

Život za první republiky? Lišil se podle společenského postavení

Ačkoliv v černobílých filmech z období první republiky je život vykreslován jako z pohádky, nebylo tomu tak u všech společenských vrstev. Sice skončila první světová válka a lidé se začali mít lépe, ale život rozhodně nebyl tak růžový, pokud jste žili v rodině zemědělce či dělníka. Pojďme se zaměřit na jídelníček typický pro jednotlivé vrstvy společnosti za první republiky.

Zemědělské rodiny byly o chlebu, knedlících a luštěninách

Rodiny zemědělců, které trávily celé dny na poli a péčí o dobytek, rozhodně neměly na růžích ustláno. Jejich dny byly fyzicky náročné a začínaly již za úsvitu. Skladba jejich jídelníčku ale byla poměrně pestrá a jídelníček byl vyvážený. K snídani se v rodinách zemědělců podával chléb a bílá káva. Krajíc chleba si s sebou brali zemědělci také na pole, kde jej posvačili. K obědu se tradičně podávali zeleninové polévky, pokrmy z luštěnin, brambory, knedlíky a kaše s ovocem. Protože potřebovali zemědělci spoustu živin, aby měli sílu a energii, k večeři se podávaly buď zbytky od oběda, brambory na všechny způsoby nebo polévky. Výhodou života na vesnici byl snadný přístup k potravinám. Přísun čerstvého ovoce a zeleniny byl zajištěn blízkostí sadu a polí a díky pravidelným zabijačkám si zemědělci pochutnali také na mase. Ovšem to se v jídelníčku vyskytovalo maximálně jednou do týdne.

Chudý jídelníček dělníků

Horší přístup k potravinám měly dělnické rodiny. I přes tvrdou práci, kterou dělníci vykonávali, patřili k nižším třídám společnosti. Což se samozřejmě odráželo také na jejich jídelníčku. Nebyl moc pestrý ani bohatý na živiny. Klasikou byl krajíc chleba s bílou kávou k snídani, stejně jako tomu bylo u zemědělských rodin. K obědu dělníci zhltli polévku a klasické tučné pokrmy bez přidané hodnoty, kterými jsou například vdolky, bramboráky a knedlíky s omáčkou. Večeře v dělnických rodinách byly studené a nijak složité. Maso se na jídelním stole vyskytovalo málokdy, protože bylo drahé.

Foto: Shutterstock

Učitelé a úředníci se měli skvěle

Střední třída, která se skládala převážně z učitelů a úředníků, si žila o poznání lépe než rodiny zemědělců a dělníků. Protože tito zaměstnanci brali vysoké platy, manželky zpravidla zůstávaly v domácnosti a výjimkou nebyla ani přítomnost služebných. V rodinách spadajících do střední třídy se tak vyvářelo a hodovalo. Maso se nevyskytovalo na stole pouze jednou do týdně, ale i dvakrát a víckrát. Samozřejmostí byla pestrost jídel, přísun pečiva, čerstvého ovce a zeleniny. Příslušníci majetných rodin chodili často do restaurací, kde zkoušeli nové pokrmy. Novinkou byly vídeňské řízky, karbanátky, sýry ze zahraničí a také cizokrajné ovoce, zejména banány a pomeranče. Na trhu se rovněž začaly objevovat chlebíčky a dámy z vyšších vrstev se rády účastnily čajů o páté.

Přestože dobové filmy vykreslují dobu první republiky v nejlepších barvách, ne všichni si mohli dovolit chodit do restaurací, užívat si luxus dvou teplých jídel denně a zkoušet nové potraviny a pokrmy. Nejlépe na tom rozhodně byli rodiny učitelů a úředníků, jejichž jídelníček byl rozmanitý a vyvážený. Zemědělci měli sice poměrně kvalitní stravu, ale vykoupenou těžkou prací a dělnické rodiny měli jídelníček zdaleka nejhorší.

Foto: Shutterstock, zdroje: Novinky, Lidovky

Nenechte si ujít
Odebírat
Upozornit na
guest
42 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hlasů
Inline Feedbacks
View all comments