Tajemství dlouhověkosti starověkých Egypťanů? Klíčem je jejich jídelníček

Co se vám vybaví, když se řekne Egypt? Pyramidy, Sfinga, faraoni, mumie. Egypťané však byli nejen skvělými staviteli a průkopníky, ale také věděli, jak poskládat poměrně vyvážený jídelníček. Ten nejspíš stojí za jejich dlouhověkostí.

Nil – základ života

Ačkoli krajina Egypta zahrnuje převážně poušť, okolí Nilu bylo vždy životadárné s bujnou vegetací. Egypťané se brzy naučili pracovat i se záplavami, díky kterým se dařilo zemědělství. Hlavní surovinou byla pšenice a ječmen, které tvořily základ egyptského jídelníčku a sice v podobě chleba a piva. Egyptský chléb se však tomu našemu nepodobal, jednalo se o těsto z mouky, vody a droždí. Pro urychlení mletí obilí se do drtiče přidával také písek, jak ukazují poškozené zuby nalezených mumií.

Maso jen pro bohaté

Samozřejmě jídelníček nezahrnoval pouze chléb a pivo, ačkoli ty patřily do jídelníčku chudých i bohatých. Oblíbené bylo také maso, především skopové a vepřové. To si však mohly dovolit jen vyšší vrstvy a i tak se maso podávalo jen při slavnostnějších příležitostech. Dostupnější pak byla drůbež, kterou si mohli dovolit u běžní občané a která se dala ulovit v přírodě. Maso se připravovalo klasickým vařením, pečením ale také opékáním, které představovalo předchůdce dnešního grilování. Dochucovalo se základním kořením jako je sůl, pepř, koriandr nebo fenykl. Vzhledem k velikosti Nilu a obývání oblastí podél řeky byli Egypťané také zdatní rybáři a ryby tak měly důležité zastoupení v jídelníčku.

Foto: Shutterstock

Starověké mlsání

Co měli Egypťané opravdu rádi, bylo ovoce a zelenina všeho druhu. Pěstovaly se ředkve, hrách, okurky nebo sladké melouny. Vyšší vrstvy, které disponovaly vlastní zahradou nebo sadem, sklízely také fíky a datle. Egypťané také uměli mlsat. Ovoce sušili na prudkém africkém slunci, ale největší pochoutkou , hojně používanou, byl med. V medu vařili i zeleninu a bylo to v podstatě nejpoužívanější sladidlo. Je tedy zjevné, že jejich jídelníček se zakládal na sacharidech, bílkovinách a zdravých tucích a to je pravděpodobně důvod, proč se Egypťané dožívali vysokého věku.

Foto: Shutterstock, zdroj: Historyhit

Nenechte si ujít
Odebírat
Upozornit na
guest
8 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hlasů
Inline Feedbacks
View all comments