Covid ukazuje, v jaké kondici Česká republika je, říká Pohlreich. Na stará kolena musí znovu zachraňovat byznys

Když se koncem jara konečně znovuotevřely restaurace, které předtím na dlouhé týdny uzavřel koronavirus, měli mnozí hospodští a restauratéři za to, že jsou snad z nejhoršího venku. Následné léto je v tom spíše ujistilo, protože lidé ve velkém vyrazili ven a začali znovu utrácet peníze, které ušetřili v době, kdy museli být zavření doma. Někteří majitelé restaurací, zejména pak v krajích, hovořili o jedné z nejlepších sezón historie. Zdaleka to však neplatilo pro všechny a navíc, podzim ukázal, že koronavirus ještě zdaleka neřekl poslední slovo.

Pohlreich se obává, že to zdaleka není všechno

S rostoucím počtem případů ukázali epidemiologové neomylně znovu na restaurace a bary. Zatím omezili jen jejich provozní dobu a počty lidí u stolu, ale ministr zdravotnictví Roman Prymula už naznačil, že opět uvažuje směrem k uzavření velké části ekonomiky. To by mimo jiné znamenalo, že restaurace budou muset zavřít a přinejlepším poskytovat služby rozvozem či výdejovým okénkem. Už první vlnu epidemie řada podniků nepřežila a druhá taková uzávěra by podle lidí z branže znamenala hotový exodus.

Stejně jako v první vlně se i tentokrát k situaci nahlas vyjádřil jeden z nejznámějších českých podnikatelů v pohostinství, Zděnek Pohlreich. Ten pro forbes.cz napsal příspěvek, jak aktuální stav vidí on a jeho kolegové. “Už jsme tuto situaci zažili jednou a dnes jsme zpátky tam, kde jsme byli začátkem května. Praha je zavřený město. Večerku máme v deset a obávám se, že to zdaleka není všechno,” píše restauratér a hvězda televizního pořadu Ano, šéfe. Podle něj je celý sektor znovu na kolenou.

Pohlreich říká, že ti, kdo to se svým podnikáním myslí vážně, se všemi způsoby snažili přežít první vlnu, protože se domnívali, že pak už bude lépe. Dnes ale kolem sebe vidí značnou skepsi. “I my víc přemýšlíme, jak dlouho vydržíme, než to celé vytáhneme ze zásuvky – za normálu začínají naše restaurace vydělávat peníze kolem desáté, jedenácté, protože to je chvíle, když už zákazníci sedí, jsou spokojeni, a třeba si objednají další lahev vína,” popisuje šéfkuchař myšlenky na to, že by své restaurace Imperial, Next Door a Divinis znovu uzavřel.

Nikdo není za nic zodpovědný, zlobí se šéfkuchař

Jedno ví Zdeněk Pohlreich jistě: cestou slev, jako mnozí jeho kolegové, se v žádném případě vydat nechce. Podle něj by to bylo pouhým prodlužováním agónie, na kterém se nedá rozumně vydělat. “V centru města zkrátka chybí lidi a peníze. Takže když slevím na polovinu, matematicky to znamená jediné – že budu prodávat míň jídla za míň peněz.

Zdeněk Pohlreich se řadí mezi ty, kdo v koronaviru vidí především mediální pandemii, která se šíří po sociálních sítích. “Zároveň nám covid nastavuje zrcadlo, v jaké kondici je tato zem,” dodává restauratér. Podle něj je také nesmyslný současný přístup vlády, kdy nikdo není za nic zodpovědný a je vlastně jedno, co dělá pod heslem, že to zkrátka zkouší. “Nezdá se mi, že lidé odpovědní a placení za to, aby zdravotnictví udrželi připravené, udělali všechna opatření správně,” říká přísně Pohlreich.

Pohlreich říká, že už se chtěl pomalu stáhnout do ústraní, s trochou nadsázky dodává, že od prosince má nárok na penzi, a tak si chtěl užívat života důchodce. Přiznává, že on sám kdovíjak černé myšlenky nemá, protože se za léta v podnikání a televizi dokázal velmi dobře zajistit. Nechce však nechat svých sto zaměstnanců na holičkách, a tak znovu přikládá ruku k dílu. “Ale zachraňovat byznys ve svém věku jsem opravdu nechtěl,” zakončuje svůj příspěvek.

Foto: zdenekpohlreich.cz

Odebírat
Upozornit na
guest
67 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější
Inline Feedbacks
View all comments