Nápoj, který dokáže snížit vysoký krevní cukr do 30 minut. Vědci řekli, kdo ho má zařadit do jídelníčku

Bohužel případů cukrovky neustále přibývá, a to nejen celosvětově, ale také v České republice. Podle odborníků zdaleka nejsme na konci a do poloviny tohoto století bychom měli zažít doslova explozi tohoto civilizačního onemocnění. Ačkoliv diabetes platí obecně za nevyléčitelný, někteří vědci se domnívají, že v budoucnu by tomu tak být nemuselo. Už dnes, pokud se stihne cukrovka zachytit v raném stádiu, jsou velké šance na její většinové potlačení.

Maliny mají na inzulin velký vliv

Vědce proto zajímají metody, jak hladinu cukru v krvi srovnat. Cukrovka je přitom ve skutečnosti charakterizována nízkou hladinou cukru v krvi, se kterou si tělo nedokáže poradit. Většinou je to dáno nedostatkem inzulinu, případně neschopností těla odpovídat na inzulin, tedy hormon, který umožňuje buňkám konzumovat cukr. Jedno ovoce však dost možná pomáhá regulovat produkci inzulinu a snížit tak vysoké hladiny cukru v těle.

Malinový džus je bohatý na antioxidanty, a to včetně vitamínů A, E a C. Ty již v minulosti ukázaly, že dokáží snížit hladinu triglyceridů a zabránit poškození ze strany volných radikálů, které jsou spojeny s nezdravým LDL cholesterolem.

Foto: Shutterstock

Rizikoví lidé by si měli malinový džus dopřávat

Studie publikovaná v časopise Obesity nicméně upozornila na klíčovou vlastnost malinového džusu. Výzkum spočíval v tom, že dobrovolníci dostávali ke snídani různé snídaně, jež zahrnovaly odlišné množství malin. Následně potom vědci odebírali krev účastníků, a to v různých časových intervalech. Nejprve to bylo již po půl hodině po snídani.

Jednoznačně se přitom ukázalo, že lidé s prediabetem a inzulinovou rezistencí, kteří jedli větší množství malin, měli nižší hladinu krevní glukózy už půl hodiny po jídle. Podle vědců se potvrdilo, že čím více malin, tím méně inzulinu účastníci potřebovali ke zvládnutí své hladiny cukru v krvi.

Zatím nelze říct, že by maliny či malinový džus dokázaly samy o sobě cukrovku léčit. “Ale lidé, kteří mají riziko diabetu či kardiovaskulární choroby, by měli znát jídla, které mají ochranné účinky a zařadit je do svého jídelníčku. Může to být důležitá součást jejich strategie pro oddálení projevů nemoci,” uvádí autoři studie.

Foto: Shutterstock, zdroj: Express

Články
Odebírat
Upozornit na
guest
2 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hlasů
Inline Feedbacks
View all comments