Nejčastější zdroj nebezpečných bakterií v kuchyni vás překvapí

Často se na to zapomíná, a proto je třeba to neustále zdůrazňovat: při práci s masem je třeba dávat velký pozor. Díky své rutině sice krásně připravíme krůtí prsní řízek nebo chutné masové kuličky, jenže také často kontaminujeme celou kuchyni nebezpečnými bakteriemi. A nejen ji – odnést to může třeba salát coby příloha.

Nenápadný problém – utěrka

Vědci ze státní univerzity v Kansasu pozorovali běžné lidi při vaření a práci s masem. Díky tomu se jim podařilo identifikovat nejproblematičtější místa při přípravě jídla.

Ukázalo se, že velmi riziková je utěrka nebo ručník, do kterého si v kuchyni utíráme ruce. Až příliš často totiž domácí kuchaři pracují se syrovým masem, které v sobě skrývá například bakterie salomenly. Pak si sice umyjí ruce, ale zpravidla příliš krátce a s nedostatkem potřebného mýdla. Bakterie se tak z rukou nepodaří smýt. Po osušení pak bakterie nezůstávají jen na rukou, ale také na samotné utěrce. Kdykoliv, kdy se pak utěrky dotknete, kontaminujete se znovu.

Pokud tak spolu s masem v kuchyni připravujete třeba také salát nebo ovoce, velmi snadno pak naservírujete škodlivé bakterie spolu s ním.

Jak si správně umýt ruce při vaření

Klíčem je správné mytí rukou, kterým se zbavíte bakterií.

  1. Myjte ruce v tekoucí vodě.
  2. Mýdlo v rukou mněte přibližně 20 až 30 vteřin.
  3. Nezapomínejte ani na prostory mezi prsty, kde se bakteriím daří.
  4. Poté ruce důkladně omyjte vodou.
  5. Ruce si dobře osušte

Ručník nebo utěrka patří po každém vaření neprodleně do prádla. V žádném případě je v kuchyni nepoužívejte dále.

Mimochodem: dalším zdrojem nákazy bakteriemi jsou chytré telefony, které dnes často suplují kuchařky, když z nich čteme recepty. Málokdo se zamýšlí nad tím, kde telefon předtím ležel. Možná to bylo vedle záchodu, kde se pohybují bakterie způsobující průjem.

Foto: Freepik

Nenechte si ujít
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments