Nízkotučné, nebo plnotučné? Tento druh mléka zpomaluje stárnutí, zjistili vědci

Jde o věčnou diskuzi. Jaké mléko je to nejlepší? Máme si dopřávat poctivého plnotučného, nebo snad raději nízkotučného? A proč nezvolit zlatou střední v podobě polotučného? Samé otázky. Vědci se na něj snaží najít odpověď z různých úhlů pohledu. Teď například přišli se zajímavým zjištěním, že odstředěné mléko zpomaluje stárnutí DNA, jak uvádějí zjištění publikovaná v časopise Oxidative Medicine and Cellular Longevity.

Tuk v mléce způsobil stárnutí buněk

Ve studii, které se zúčastnilo téměř 6000 lidí, vědci analyzovali geny účastníků a ptali se jich na jejich stravu a na to, jaké druhy mléka pili. Věk DNA lze zjistit podle délky určitých částí chromozomů, které s věkem klesají. Vědci zjistili, že každé jedno procentní zvýšení obsahu tuku v mléce, které někdo vypil, způsobilo DNA starší přibližně o čtyři roky.

Odborníci naznačují, že ti, kdo pijí mléko s přibližně 0,3 % tuku, by mohli zůstat déle mladí než konzumenti mléka s 3,6 % tuku, což odpovídá polotučnému. Vědci studie se domnívají, že nasycený tuk v mléce stresuje buňky, poškozuje je a přispívá k likvidaci tkání v těle. Nemohli však dokázat svá zjištění a to, že odstředěné mléko může zabránit stárnutí DNA, protože se zaměřovali pouze na účinky, nikoli na příčiny.

Foto: Shutterstock

Stojí za tím nasycené tuky?

Bylo překvapivé zjistit, jak velký to je rozdíl. Chystáte-li se pít mléko s vysokým obsahem tuků, měli byste si být vědomi, že to bude mít nějaké následky,” uvedl profesor Larry Tucker, který studii vedl.

Co může být za těmito zjištěními? Například konzumenti mléka s vysokým obsahem tuků častěji konzumují nasycené tuky. Samotné mléko obsahuje asi dvě třetiny nasycených tuků, které by měli lidé zmírnit. Předpokládá se, že nasycený tuk vyvolává v těle zánět, mění střevní bakterie a zvyšuje oxidační stres na buňkách, což je poškození DNA vyvolané tukem, které může vést k nemocem.

Výzkum překvapivě zjistil také to, že lidé, kteří nepili žádné mléko, žili déle než ti, kteří konzumovali nízkotučné mléko.

Foto: Shutterstock, zdroj: Oxidative Medicine and Cellular Longevity

Nenechte si ujít
Odebírat
Upozornit na
guest
12 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hlasů
Inline Feedbacks
View all comments