Proč nedokážeme polknout na sucho třikrát za sebou? Tělo k tomu má své důvody

Zkusili jste někdy na sucho polknout několikrát za sebou? Více než třikrát se vám to asi nepodaří. Na tuto skutečnost upozornil uživatel sociální sítě Tik Tok, která je častým zdrojem různých bizarních, ale někdy až dost nebezpečných výzev.

I když tento příspěvek patří mezi ty stoprocentně bezpečné, může se pochlubit velkým zájmem veřejnosti. Slaví totiž mimořádný úspěch. Video, které mluví o problému při polykání na sucho několikrát za sebou, má spoustu zhlédnutí. Komentáře lidí pod výše uvedeným videem nešetří údivem nad překvapivým zjištěním. Jedna uživatelka si například dokonce i vydechla, neboť to u sebe zpozorovala a obávala se, že s ní něco není v pořádku.

Hrdlo nemá rádo suché prostředí

Podobná výzva však koluje po internetu a různých sociálních sítích celá léta. Někdy se hovoří o třech a jindy o pěti polknutí. Bez ohledu na jejich počet, to ale nejde zvládnout bez jídla či pití. Můžete to zkusit sami Je to totiž skutečně velice náročné. I když se mezi námi může objevit i někdo, kdo zvládne polykat i více než pětkrát za sebou na sucho, s každým dalším pokusem to bude mnohem těžší.

Nemožnost stáhnout hrdlo

Základním problémem je právě sucho v ústech a hrdle. Náš hltan totiž vůbec není zvyklý na suché prostředí a stahovací pohyby se mu provádějí mnohem obtížněji.

Při běžném polknutí se naše svaly v krku stáhnou ve vlnivém pořadí tak, aby nám umožnily potravu či tekutinu přesunout směrem dolů do jícnu. Sekvence kontrakcí je také známá jako peristaltika. Za sucha je náročná a neproveditelná.

Dejte si doušek vody

Vlhké polykání je spojeno s pomalejším vlněním, s delším trváním kontrakční vlny a také s pozdějším časem výskytu peristaltické vlny v distálním jícnu než je tomu při suchém polykání. Výzkumné studie dokonce uvádí, že sice už samotné polknutí iniciuje peristaltiku, nicméně organismus a svaly obtížně vytvořit peristaltické sekvence, pokud vůbec nic nepolykáme. Stačí však polknout s douškem vody.

Foto: Shutterstock

Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments