Rohlíky už nejsou, co bývaly. Jak se na nich šetří

Máte pocit, že rohlíky už nejsou to, co bývaly? On to možná není jen pocit. Jak se dnešní rohlíky liší od těch, které si mnozí ještě pamatujeme z dětství? Pojďme se na to podrobněji podívat. Možná budete příště pečivo vybírat úplně jinak.

Víte, nebo alespoň vzdáleně tušíte, jaké ingredience by se měly správně používat při výrobě klasického rohlíku? Nebudeme vás trápit, je jich jen 5: mouka, droždí, sůl, voda a olej. Tato jednoduchá receptura už ale bohužel dnes v drtivé většině případů neplatí. A pak se divíme, že tloustneme a máme mnoho zdravotních problémů.

Co dnes najdeme v klasickém rohlíku

U většiny pekařství a zejména u těch v supermarketu se dnes používají nejrůznější regulátory kyselosti, enzymy, emulgátory, stabilizátory, zvýrazňovače chuti, konzervanty a další přídatné látky. Bývá to dokonce 30 a více ingrediencí. Proč to tak je a kde sehnat rohlíky, kde není plno chemických látek? Podívejme se na to.  

Prý to je kvůli kupní síle

Většina výrobců tvrdí, že se tím chtějí zavděčit co největšímu počtu zákazníků. Do rohlíků jsou záměrně přidávány veškeré zmiňované a dost nezdravé látky z toho důvodu, aby chutnaly co největšímu množství lidí. Díky nim má každý rohlík unifikovaný vzhled, na který je už dnes spousta zákazníků zvyklá. Jeden rohlík jako druhý. Přidané látky napomáhají i k tomu, aby se s těstem pekařům lépe pracovalo. Za vším stojí i požadavky prodejců na minimální cenu a maximální trvanlivost.

Složení se mění i několikrát do roka

Naše prababičky vystačily se zmiňovanými základními 5 surovinami a rohlíky byly zdravější, voňavější a chutnější, i když nebyly jeden jako druhý. Pekaři přidané látky neřeší, ale my bychom měli. Řeší to firmy, které pečivo vyrábí. Jejich zástupci jezdí přímo na pole zjišťovat kvalitu obilí pro sklizeň a podle charakteru sklizně stanovují, jaké látky se budou do směsi přidávat. Občas přidané látky působí proti sobě. Kyselina askorbová zlepšuje kynutí a cystein zase oslabuje strukturu těsta.

Kde seženeme tradiční rohlíky

V malých pekařstvích, která vědí, že se jim pečivo prodá, ještě na kvalitu dbají. Dnes se totiž spousta lidí znovu pídí spíše po zdravém složení než po dokonalém vzhledu. Pokud dbáte o své zdraví, zkuste zapátrat ve vašem okolí po křupavých rohlících.

Foto: penam.cz

Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments