5. 5. 2024

27 příspěvků u článku “Hrůzná praxe jako ze středověku. V USA rodiče provdávají i desetileté dívky. Dětské nevěsty jsou tu běžným jevem

    1. Ale je, křesťanství má potenciál k sebe transformaci – proto žijeme v sekulárním systému.

      1. Ne tak úplně. Křesťanství přišlo do zemí s velmi vysokou kulturou a muselo se nějak přizpůsobit. Judaismus a islám jsou náboženstvím národů, které žádnou kulturu v té době neměly a proto zůstaly na podstatně primitivnější úrovni.
        Nicméně i to křesťanství musíme udržovat pod permanentním tlakem, jinak by nám přerostlo přes hlavu.

        1. Úžasné. A vědí autoři, že jedním z nejvíce flexibilních a vrstevnatých náboženských systémů světa je Judaismus? To, co je zde psáno (možná) platí pro ortodoxní kulty tohoto náboženství. Mimochodem-nejsem ani Žid, ani judaista.

          Podstatný rozdíl křesťanství od oněch ostatních kultů spočívá ve dvou věcech. Jednak to je desatero a jednak Ježíšovo: “Dejte Bohu, co jest boží a císaři, co jest císařovo!” Jistě, lze namítnout, že judaisté mají desatero také, ale ti nemají ono “Ježíšovo”. Islám má svá přikázání formulována jinak a navíc má i sůry, šariu a další “chuťovky”….

          1. Desatero mají i judaisté (byť poněkud odlišné od křesťanského, viz Wikipwdiuw, kde jsou i srovnávací tabulky). Důležité je ono oddělení sekulární a náboženské sféry, které umožnilo kulturní, vědecký a technologický vzestup křesťanství, na němž se judaisté a muslimové jen vezou, aniž by k jeho vzniku nějak přispěli.
            Nicméně, jak jsem uvedl, je nutno i ty křesťany neustále hlídat a usměrňovat. nejlíp s kvérem v ruce, se spouští namazanou medvědím sádlem, jak se praví ve špatných kovbojkách a jejich parodiích.

          2. Tak,judaisté a křesťané mají fakticky identické Desatero(je Starozákoní).Rozdíly jsou dány spíše překladem.Jinak-i Židé jsou judaistického vírovyznání a jejich význam pro kulturní,vědecký,ekonomický … rozvoj např.právě Evropy je jedním slovem:OBROVSKÝ!!!Vymezovat se proti judaismu a zároveň si vážit toho,co nám zanechala naše historie … v podstatě ani nejde!

          3. Je mi líto. Ti Židé, kteří se uplatnili s vysokým pozitivním dopadem na naši civilizaci, rozhodně nebyli hluboce věřící judaisté, a i v případě, že judaismus formálně vyznávali (a nešlo o konvertity ke křesťanství, nebo třeba ateisty jako Einstein), byli schopni ty své pozitivní aktivity dělat jen proto, že žili v civilizované (antické tradice narušené křesťanstvím) společnosti.

          4. Většina monotheistických náboženství (alespoň těch 3-ch největších) je velice široká. V Africe se např.četné křesťanské směry dokázaly velice “na pohodu” sžít s mnohoženstvím. Mnohé křesťanské sekty jsou obdobně nebezpečné, jako nejradikálnější islamisté. Platí to i pro judaismus. A konečně i pro islám v opačném gardu (sufiové milují hudbu a mají zakázánu jakoukoliv formu násilí vůči člověku). Tady poněkud, nezlobte se, pletete dojmy s pojmy. Judaismus je vírovyznání, které uznává pouze starý zákon. Spadají sem jak kulty, které tvrdí, že nikdo jiný, než Žid, nemůže být vyvolený Bohem, tak kulty (často tytéž), které jsou mimořádně radikální, tak i ty zcela otevřené a velice tolerantní. Judaismus je široké “pásmo”. To, o čem píšete Vy, je spíše ono “radikální spektrum”nebo ultrakonzervativní, chcete-li. V tom případě bych s Vámi zřejmě dokázal souhlasit. Ale právě jen v takovém případě, a to ještě se zdůrazněním, že nejde o reprezentativní vzorek judaistů. Zde totiž základní rozdíl spočívá v tom, že islám je (ač jde, v podstatě, o paradox) extremistickým výkladům otevřen. Křesťanství a judaismus jim, naopak, kladou překážky.

  1. Emerika je zralá na totální zánik, jako každá velmoc v historii. Brzy se tam začnou zase mazat mezi sebou, ale tentokrát to nebude Sever proti Jihu, ale chudí proti bohatým, černí proti bílím, buzny proti hetero a blbci proti pitomcům. Až to skončí, tak tam zůstanou zase jenom indiáni.

    1. Náboženský fanatici podivných směrů a proudů … hnus, ale děje se všude. Prodat dceru za fet? Taky se děje všude. Ale není mnoho míst, kde se to tak může stát legálně. Tohle pro mne bylo fakt-že překvápko …

      1. A prosím, nepište mi sem nikdo, že v Evropě to není legální ani pro náboženské pošahance. Faktická situace např.ve Francii a v Německu (ale ne jen tam) je taková, že náboženské akty (“legalizující” taková podivná manželství) jsou reálně akceptovány.

    2. A co my jsme za lidi, když tu byl postoloprstký masakr, kde česká armáda ubíjela děti jen kvůli němeccké národnosti?

  2. Hehe .. vdavala se v 16 a za dva roky dosahla plnoletosti??! … Autor by si snadno mohl zjistit ze plnoletost je v USA od 21 let. Jenomze to se mu asi nehodilo .. zuji v USA uz skoro 30 let, mam americke obcanstvi, ale o tomhle jsem jeste neslysel.

      1. Ale znamená to, že jde o zcela marginální úkaz. Asi jako kdyby se po nalezení sudu v Orliícké přehradě řeklo, že v Čechách se běžně vraždí a čtvrtí do sudů.

  3. “Spojené státy americké máme ve zvyku považovat za nejvyspělejší zemi světa.”

    Ani ne.

    “Spojené státy americké máme ve zvyku považovat za nejvyspělejší zemi světa. Po hospodářské stránce k tomu nelze mít vážnějších námitek.”

    Nejzadluženější ekonomika planety se setrvale zápornou obchodní bilancí?
    Fakt ne.

      1. No, nejde o běžný vnitřní dluh, jaký má každá vyspělá země. Dluh USA totiž překračuje jejich HDP. A to jak momentálně, tedy meziročně, tak i v dlouhodobém (“průměrovaném”) měřítku. Nyní se USA stahují z většiny významných zahraničněpolitických angažmá. Blízký východ, Afghanistan, Afrika … I v oblasti tak silného zájmu Washingtonu, jakým je asijsko-pacifická oblast panuje, ohledně garancí USA značná nejistota (viz situace na Filipínách). Důvod je prostý-nejsou prachy. Americká ekonomika je mimořádně zadlužená, a to v celosvětovém kontextu. A zároveň mimořádně závislá na importu. Teď k tomu přidejte, že v nemalé míře nejde o vnitřní dluh, ale o emise dluhopisů, které jsou závislé na vnějších, zahraničních, kupujících … a máte před očima opravdu nepříjemný problém. A tím nekončíme. Můžete např.”přihodit” problémy pensijního systému USA atd.,atd. …. Vzor nejsou. Za Trumpa si alespoň připouštěli, že mají vážný problém ….

  4. Dvě věcné, leč cynické poznámky:

    1. Pokud byl její manžel na “lolitky”, tak ho, a zejména po dětech, asi přestala sexuálně přitahovat.
    2. Homo sapiens je jediný z primátů, který má preferenci mladých samic. Pravděpodobně proto jsme my tím druhem, co ty ostatní chytá nebo loví.

    K té dvojce: Maximální plodnost samice primátů je krátce po začátku pohlavní zralosti. Takže když bude nějaká populace primátů A preferovat starší samice, tak v hierarchii nejvýše postavení samci budou své semeno s “geny úspěšnosti” (nejen toho, že se dostal nahoru v sociální pyramidě, ale že vůbec přežil) stříkat do lůna samice, která je s vysokou pravděpodobností zmrhá tím, že nezabřezne, nebo potratí. Navíc sama nějaký pozitivní genový přínos nemusí i úspěšně narozenému mláděti dát, protože jí stačí si pozici v sociální hierarchii tlupy “vysedět”. Když nějaká populace (B) preferuje mladé samice, tak je vyšší pravděpodobnost, že “geny úspěšnosti” nebudou zmrhány (vzhledem k vyšší plodnosti samic v tomto věku) a navíc budou nakombinovány i se samičími “geny úspěšnosti”, protože mezi těma “lolitkama” bude tvrdý boj o možnost pelešení se s vysoce postaveným samcem (a silná převaha zájemkyň). Takže opravdu za pár tisíc generací budou příslušníci populace B lovit příslušníky populace A coby lidé zvířata, a ne naopak 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *