1. 5. 2024

23 příspěvků u článku “Banány za 15 korun, jablka za 40. Exotické ovoce je výrazně levnější než české. Tuzemští zemědělci opět našli viníka

  1. V Čr jsou prodejci zloději jeden jako druhý !!! Jak je možné že x věcí je v Německu levnější než v Čr ? Od prášku na praní saponáty na mytí nádobí přes Nutellu až po kuřecí čtvrtky ? Nákup víkend zcela totožných věcí vyjde v Německu o 264kč levněji než v supermarketu na České straně !!

    1. Jó, v Německu tržní hospodářství funguje. Tam si obchodní řetězce nedovolí uzavřít mezi sebou kartel, diktující dodavatelům nízké ceny odkupu zboží (pod výrobními náklady) a zákazníkům nekřesťansky vysoké ceny. Hned by po nich státní orgány Německa tvrdě šly. U nás si zahraniční řetězce tohle dovolit můžou a pěkně si to tu rozdělili aby na nízkých cenách odkupu od dodavatelů a nekřesťanských cenách prodeje vydělali všichni majland. Proč by si to nedovolili, když jim to český stát, plný úplatných úředníků toleruje, že? Obchodní řetězce si na nás potom sanují nízké zisky a ztráty v Německu.

    2. Bohužel s Vámi musím souhlasit. Když tuším, Černé ovce dělaly kontrolu cen v DM v Německu a u nás, v Německu byly cenny nižší. Prý protože tam je větší obrat. Bohužel reportér se nezeptal, jak je to možné, když v Německu jsou platy 4x vyšší. Pak by to ani zvýšený obrat nevykryl. Ale kdyby ceny snížili v poměru k platům, obrat by se jim patřičně zvedl.

  2. Chudáci zemědělci, v životě asi neslyšeli o přímém prodeji bez obchodních řetězců. Jako letos na přelomu května a června začali plakat, že mají plné velkosklady brambor. Za celou zimu jsem nikde nezahlédl jedinou nabídku na jejich prodej z těchto skladů. Zájem lidí by byl, ale není zájem zemědělců. Pro ně je slovo reklama buď cizí nebo sprosté.

      1. Možná jsem se spletl v a reklama byla opravdu o něco dříve, než jsem uvedl. Nic to nemění na tom, že brambory se sklízí již v říjnu a do Vámi uváděného dubna uteklo půl roku. Na jaře už jim teklo do bot, protože měli plné sklady a nová úroda na dohled.Celou zimu prochrápali. Další věc je, že musí své produkty přiblížit lidem. Brambory za 3 Kč jsou zajímavé pro člověka, který nebydlí daleko zdroje. Ve chvíli, kdy to mám k nejbližšímu prodeji 60km, to ztrácí smysl. Ať je raději dají třeba za 8 Kč, ale dovezou lidem do měst.

    1. Je to zcela odlišná činnost a dokážu si přčdstavit, že sedlák, který má vynikající brambory, nedokáže dát dohromady jinou reklamu než “brambory přímo z pole” a dát si ji před barák. Tady by mohl jednoznačně pomoci stát.

      1. Proč stát, na co mají Agrární komoru, tu tlupu darmožroutů? Jenom od nich slyšíme – bylo sucho, zdražíme nebo bylo mokro, moc nebo málo svítilo sluníčko zdražíme, rostou nám náklady zdražíme. Pro zemědělce nedělají nic.

      1. Možná v bramborářských oblastech nebo velkých městech. V mém okolí ani jedna. Nepočítám letáky obchodních řetězců, které asi myslíte Vy. Dávat nabídky někdy v dubnu na staré brambory, když už jsou k mání i nové, je nesmysl.

    2. U nás třeba někteří prodávají. Taky mám ve sklepě pár pytlů a taky to není ze supermarketu. A nemusela jsem nijak pracně nahánět. Prostě jel zvolna s dodávkou ulicemi, a kde někoho viděl, nabízel. Ale proč ne. Měl fakt kvalitní brambory a zeleninu a levnější než v supermarketu. On prodal a já mám lepší brambory, spokojení oba.

  3. Až budou naši zemědělci dostávat takové dotace jako pěstitelé banánu v ekvádoru tak bude taky levno nebo né?

    1. Stačily by stejné dotace, jako ve Francii, Španělsku, nebo v Německu. Z východního bloku si takové dotace vydupali jenom Poláci.

    1. Ne mi jsme cinkali,aby nebyly popravy,koncentrační tábory,ostnaté dráty na hranicích ,cenzura,nedostatek nejzákladnějších potřeb. To vy komunisté stále dokola melete o banánech

  4. Naši zemědělci pořád jen brečí. Jeden rok horko, další rok zima, pak zase prší. Druhou věcí je fakt, že dnes bez všemocných dotací se nikdo ani neuprdne. O nákupní politice či spíše vyděračství nadnárodních obchodních řetězců asi také není třeba diskutovat. Prostě vítejte v EU ráji!!!

  5. Dotace, to je zlo a taky odpověď na toto. Pracoval jsem léta jako ing. v zemědělství a bylo nám vytýkáno po revoluci, že vyrábíme příliš drahé vepřové. Teď se přesně nepamatuju ty ceny, ale asi takhle. Český výrobce dodával vepřové cca 50,- Kč za kg, ale německý za 35,- Kč za kg. Jenže ten německý dostal od svého státu na 1 kg 35,- Kč dotaci a ten český nic. No pak je nemůžete postavit ne jeden trh.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *