2. 5. 2024

10 příspěvků u článku “Cena plynu už ho vůbec netrápí. Čech přišel na to, jak ušetřit za topení 60 tisíc za sezónu. Má krásně teplo a není cítit

  1. To se mně nějak nezdá. Jsem před pár lety taky zkoušel rozmístit po pokojích přímotopy ve svém nezatepleném domě a abych udržel teplotu v jednotlivých místnostech na přijatelné urovni, tak topily v kuse a vestavěný termostat je vypnul jen občas a jen na chvíli.Čím bylo venku chladněji, tím to bylo horší. Ve velkých mrazech už nestíhaly vůbec a to měly celem 14 kw, takže když topily všechny, tak se elektroměr točil jako větrník při vichřici. Ty přímotopy můžou v pohodě a levně vytopit jen sakra dobře zateplený barák. V nezatepleném baráku je to podle mně nejhorší a nejdražší způsob topení. Na nezateplený barák je ideální a nejlevnější topení krbem nebo krbovými kamny na dřevo s teplovodním výměníkem, nejlépe doplněné ještě rozvodem teplého vzduchu přes vzduchový výměník nasazený na vývod do komína. I když vám v krbu oheň vyhasne, tak v něm cirkulující voda a nějakou dobu ještě pořád drží v místnostech teplo, ale když vypne přímotop, je v místnosti zima okamžitě.

    1. Kolik si vyděláte na vedlejšák jako topič kotelník …asi dost že si pak za to můžete zaplatit i tu drahou elektriku … takže když topit dřevem a uhlím tak ušetříte ale celej den pracujete jako topič…a nebo zaplatit drahej automat.na pelety a ty jsou taky dražší…30 let jsem topil elektr. ….paráda ….3 tydny topím dřevem a brigetama a začínám toho mít plný zuby ..3 zimy bych kvůli nemoci ani neměl sílu ….jedině odletět někam na jih ,..z mýho důchodu víc nejde…buď budu mít sílu nebo nebudu mít na topení a zmrznu…při nejhorším budu topit jen v jedný místnosti a všude zima jak před 50 ti lety. …to jsme to na stáří dopracovali….

  2. Totální nesmysl…..elektrické přímotopy jsou nejnákladnější způsob vytápění vůbec.

  3. Nechápu, proč nahradil plynový kotel přímotopy.
    Když jsem před 5 lety dával do koupeného domku po instalaci plynu turbokotel, na radiátory jsem dal programovatelné digitální termohlavice a v každé místnosti si můžu podle času nastavit teplotu. Zkombinoval jsem to s přenosným digitálním bezdrátovým termostatem, programovatelným podobným způsobem podle nastavených dní a časů. Když to na něj přepnu, v místnosti, kde jsem, je jím teplota místnosti ovládaná a v jiných místnostech regulují teplotu hlavice dle jejich nastavení.
    Rozhodně mi to přijde levnější a jednodušší.

  4. Před 2 lety jsem platil v RD za elektřinu a plyn 3500,-, loni jsem platil za elektřinu a plyn 3500,-, letos platím za elektřinu a plyn 3500,-, příští roku budu platit za elektřinu a plyn necelých 3500,-… Fixovanou cenu nemám, dodavatel mi zkrachoval loni na podzim. Jak je to možné? Je to vcelku prosté, loni jsem přestal topit plynem a začal topit dřevem. Že je dřevo drahé? To netuším, já za něj nic neplatím. Prostě si vezmu pilu a auto, zajedu do lesa a tam si nařežu dřeva kolik chci a zadarmo. Že je to nelegální? Ano, to je možné, ale to mě vcelku netrápí. Beru si dřevo ze státního, neboť tento stát a jeho chybná politika může za to, že jsou zde takovéto absurdní ceny energií, tudíž si jen beru zpět to, o co mě tento stát okradl a okrádá. A co se ekologie týče, tak ta je mi u pr… Když na to přijde, klidně budu topit petkama s pilinama a s vyjetým motorovým olejem 😀

    1. Jenže na to musíte mít sílu a bejt zdravej …já 3 zimy neunesl ani uhlák nebo kýbl s tvrdým dřevem…a i naštipaný dřevo musím štipat na menší a třísky . Ještě že jsem měl do října zafix.elektriku jinak bych asi přišel o vše co jsem si našetřil na důchod ….

  5. To mi přijde dosti nesmyslné, protože přímotopy mají omezený dosah a nevytopí celý dům!!!!!!!!!!!!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *