Jak vyčistit troubu rychle a jednoduše. Osvědčené tipy bez chemie

Čištění připečených zbytků z trouby můžete vyčistit pomocí prodávaných přípravků, vyzkoušejte ale čištění trouby, které je účinné, levné a ekologické.

Dostat z trouby připečené zbytky jídla a skvrny od omastku není snadný úkol. Většina volně dostupných přípravků na čištění trouby je drahá a až tak úplně nefunguje. Navíc hrozí, že budete při čistění vdechovat nebezpečné chemikálie, které vám mohou poleptat sliznice, způsobit závrať nebo alergickou reakci na kůži. Většinou je nutné kleknout před troubu na kolena a špínu pracně drhnout a škrábat.

Čištění trouby jedlou sodou a vinným octem

Potřebné pomůcky:

  • jedlá soda
  • vinný ocet
  • voda
  • gumové rukavice
  • vlhké utěrky
  • plastová nebo silikonová špachtle
  • láhev s rozprašovačem

Jak vyčistit troubu

Vyjměte z trouby všechny mřížky, plechy, teploměr i vše ostatní. V malé misce smíchejte půl šálku jedlé sody s několika lžícemi vody a vytvořte pastu. Rozetřete ji po celém vnitřním povrchu trouby kromě všech topných těles. Použijte rukavice, protože soda zhnědne nebo zčerná. Zvláštní pozornost věnujte mastným skvrnám.

Nechte pastu působit 12 hodin nejlépe přes noc. Pak vezměte špachtli, vlhkou utěrku nebo hadřík a odstraňte co nejvíc suché jedlé sody.

Dočistění trouby

Nalijte vinný ocet do lahve s rozprašovačem a postříkejte místa, kde ještě zůstala soda i zašlá špína. Ocet se sodou reaguje a vytvoří jemnou pěnu. Nakonec vezměte vlhký hadřík a omyjte troubu úplně dočista. Postup podle potřeby několikrát zopakujte. Soda vytvoří bílý povlak, ale po omytí bude vnitřek trouby čistý a lesklý.

Foto: Shutterstock

Vyčistěte sklo trouby

Na sklo trouby použijte směs z prášku do pečiva. Jeden pytlíček rozmíchejte s teplou vodou, vytvořte pastu, naneste ji na sklo trouby a nechte působit 30 minut. Pak sklo důkladně umyjte a vyleštěte třeba flanelovým hadříkem.

Na odolné skvrny zkuste čpavek

Na čištění vnitřku trouby použijte čpavek. Hodně větrejte, protože dost páchne. Předehřejte troubu na 150 °. Do jedné zapékací mísy nalijte litr horké vody a do druhé čtvrt litru čpavku. Tu s vodou dejte dospod, tu s amoniakem do střední části trouby. Troubu vypněte a nechte přes noc působit. Amoniak je nebezpečný, proto se přes noc nezdržujte v kuchyni a větrejte, jinak riskujete při vdechování poškození sliznice. Druhý den troubu umyjte teplou vodou a běžným čisticím prostředkem.

Foto: Shutterstock

Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments