Šéfkuchař poradil, jak správně opéct brambory. Lidé prý stále chybují v jedné klíčové věci

Podle mnohých neexistuje lepší příloha než pečené brambory. Řada lidí je dokonce ráda konzumuje i samotné, jaká je to pochoutka. O to větší zklamání se ale může dostavit tehdy, nejsou-li brambory dobře připravené a propečené.

Podle britského šéfkuchaře Raymonda Blanca dokonce platí, že jak jsou opečené brambory ve světě oblíbené, tak je opravdu dobře dokáže připravit jen málokdo. On sám si na nich zakládá a považuje je za svou specialitu, jakkoliv by nad tak jednoduchou věcí někdo mohl ohrnout nos. Blanc však upozorňuje na to, že skvěle připravené brambory poznáte na první dobrou.

Raymond Blanc upozorňuje na velmi častou chybu při přípravě opečených brambor, kterou lidé dělají paradoxně ve snaze učinit tuto pochoutku ještě lepší. Ve skutečnosti však na ni ve výsledku doplatí.

Foto: Shutterstock

Výběr správného oleje

Ačkoliv si každý myslí, že není nic jednoduššího než upéct brambory, chybovat se při jejich přípravě dá v lecčems. Pokud bychom dali na názor slavného šéfkuchaře, dělají se nejčastější chyby při výběru tuku, který pro přípravu použijete.

V žádném případě nepoužívejte olivový olej,” říká Blanc. To možná leckoho překvapí, protože tento olej považuje za kvalitní. Jenže pro opečení brambor nemá olivový olej vůbec ideální vlastnosti, ba právě naopak.

Brambory je totiž třeba péct na vysokou teplotu, a to není zrovna prostředí, které olivovému oleji vyhovuje. Pokud budete brambory na tomto oleji skutečně připravovat, změní svou chuť na trpkou a hořkou. Ovlivněna tím bude pochopitelně i chuť brambor.

Nu dobrá, olivový olej tedy ne. Ale co tedy k přípravě pečených brambor použít místo něj? Šéfkuchařovou volbou číslo jedna je husí tuk, protože ten dodá bramborám tu nejlepší možnou chuť. Je ale pravdou, že husí tuk nemusí mít k dispozici každý. Pokud si tuto ingredienci nechcete obstarávat, měl by vám posloužit obyčejný slunečnicový olej.

Jak vybrat vhodné brambory

Další věcí, ve které se často chybuje, je už samotný výběr brambor. Ne všechny se totiž pro pečení hodí. Některé odrůdy jsou pro tento způsob přípravy vhodnější než jiné. Aniž bychom zacházeli do detailů, obecně platí, že pro pečení jsou nejvhodnější takové brambory, které obsahují minimum škrobu.

V obchodě proto hledejte brambory, které jsou velké a žluté. To by mělo být základním znakem toho, že v nich škrobu není příliš. Takové brambory zajistí to, že výsledek bude měkký a s křupavou slupkou.

Foto: Shutterstock

Jak brambory opéct

Podle Raymonda Blanca je optimální nakrájet brambory na čtvrtky, které by měly mít přibližně čtyři centimetry. Tímto způsobem získáte nejvíce křupavé slupky a zároveň zajistíte nadýchanost brambor.

Brambory však v žádném případě nedávejte rovnou do trouby. Nejprve je zapotřebí je chvíli povařit, a to přibližně sedm minut. Pak je nechte nějakou dobu vychladnout. Následně na plechu zahřejte husí tuk či slunečnicový olej a rozprostřete na něm brambory do jedné vrstvy. Poté je vložte do trouby, která už je předehřátá na 200 stupňů. Péct by se měly 30 až 40 minut.

Foto: Shutterstock, zdroj: Mirror.co.uk

Nenechte si ujít
Česká televize je molochem, který má tu výsadu hospodařit s rozpočtem ve výši sedmi miliard korun. Žádné jiné médium v České republice tolik peněz k dispozici nemá. A přesto si veřejnoprávní stanice stěžuje na to, že jí peníze nestačí a potřebuje více. Lidé přijdou o pořady Celkem by ráda získala dvě miliardy korun navíc, což by se mělo stát tak, že dojde k navýšení koncesionářských poplatků na 160 Kč a navíc se rozroste okruh těch, kdo poplatek musí hradit. A to tak, že ho budou muset platit prakticky všichni. Dosud to totiž bylo tak, že za ČT musel platit pouze ten, kdo měl doma televizní přijímač. Nově by to měli být i ti, kdo mají třeba jen mobilní telefon nebo notebook. Protože i na těchto zařízeních mohou vysílání veřejnoprávní televize teoreticky sledovat, byť tak třeba nečiní. Generální ředitel Jan Souček teď postavil věc tak, že pokud nedojde ke schválení těchto změn a televize nedostane více peněz, bude to pro diváky znamenat skutečně nepěkné věci. Od ledna roku 2025 by v takovém případě došlo k dramatickému propadu tvorby České televize. Nevznikalo by takové množství pořadů, což by znamenalo neustálé opakování repríz. “Další možností je, že některé pořady nahradíme levnější výrobou. Namísto toho, abychom vyráběli Boženu nebo Devadesátky, tak bychom mohli vyrábět denní seriály tak, jako je vyrábí komerční televize,” uvedl Souček pro server Seznam Zprávy. Bude se propouštět Ředitel České televize to dokonce kvantifikoval, a to tak, že pokud by se poplatky nenavýšily, způsobilo by to výpadek přibližně třetiny celkové tvorby. Dojít by mohlo také na propouštění zaměstnanců, kdy by o práci mohlo přijít přibližně 350 z nich. Čtěte také: Česká televize chce od lidí další miliardy. Nova a Prima se staví na odpor, už to přehánějí Kritici však poukazují na skutečnost, že Česká televize má peněz dost. Jen se je musí naučit vynakládat efektivně a také nedělat všechno možné, čímž zbytečně tříští síly a dostupné finanční prostředky. Je velkou otázkou, proč by například měla provozovat streamovací platformu iVysílání.cz, kterou lze do zelí komerčním stanicím. Ty si na to také pochopitelně stěžují. Foto: Česká televize 0SdíleníSdíletTweet [...]
Příliš se o tom nemluví, ovšem je třeba mít na paměti, že důchody, které lidé v současné době dostávají, nemusí být konečné. V určitých případech se k nim totiž připočtou speciální příspěvky, které jsou poměrně velkou novinkou celého důchodového systému. Vrátí se zdražování? Byly schváleny teprve v loňském roce a k jejich aplikaci ještě nikdy nedošlo. To se však může poměrně záhy změnit. Jde totiž o náhradu takzvané mimořádné valorizace důchodů, která byla po neblahých zkušenostech z minulých let zrušena. V důsledku vysoké inflace totiž velmi rychle vyletěly také důchody, a to natrvalo. To způsobilo celému systému obrovské problémy, a tak se tento problém musel hasit dosti zvláštním způsobem, kdy se loni důchodcům zkrouhlo i to, na co měli nárok. Respektive jim byly penze navýšeny o tisíc korun méně, než jak by to mělo být. Aby už k něčemu takovému nedocházelo, byla tato automatická mimořádná valorizace pro jistotu zrušena. Jenže nebylo možné nechat věci jen tak. Je totiž docela dobře možné, že se v dohledné době do České republiky vysoká inflace vrátí. A důchodci by na ní potom významně doplatili. Někteří by neměli ani na základní potřeby. Proto jsou tu ony speciální příspěvky. Na ně máte nárok tehdy, když inflace po určité období překoná hranici 5 %. Jen pro srovnání: v loňském roce se blížila 20 %, tudíž nejde o žádné nedosažitelné číslo. Co stojí více peněz? Pokud k takové situaci dojde, navýší se váš důchod o částku, která bude tvořena fixní a zásluhovou částí. Rozdíl oproti mimořádné valorizaci bude ten, že se bude vyplácet pouze do konce daného roku a důchod tak o ní nebude automaticky navýšen. Na začátku dalšího roku potom stát sám rozhodne o tom, jakým způsobem se důchody navýší. Čtěte také: Důchodci v Česku na své peníze nárok nemají. Přijdou o tisíce korun, už je nikdy neuvidí Jak upozorňují odborníci, pravděpodobně nevyjde předpoklad toho, že tento systém bude levnější než mimořádné valorizace. Podle některých propočtů by mohl být dokonce dražší, jelikož příspěvky mohou dosáhnout poměrně značné výše. Na druhé straně to ale bude systém pružnější, který státní rozpočet zatíží jen po určitou dobu a nikoliv natrvalo. Foto: Shutterstock 0SdíleníSdíletTweet [...]
Největší banka v České republice to podle všeho přehnala se svými marketingovými výmysly. Podruhé v krátké době totiž mění způsob úročení na svém spořicím účtů, a to poté, co se jí příliš nepodařilo odkomunikovat ani první změnu. Zase všechno jinak Pakliže by ale někdo očekával, že v druhém případě už to bude přehlednější a jasnější a že se banka vrátí ke srozumitelnému produktu, který je pro její klienty velmi důležitý a využívaný, byl by na omylu. “Mé 86leté mamince, která je klientkou České spořitelny přišel dopis oznamující změny úročení. Jaké bude, se v něm však nepíše. Sděluje jí pouze to, že vše se dozví v aplikaci George nebo pod otištěným QR kódem. Co by si s tím asi tak počala, kdybych za ní nepřijel,” ptá se řečnicky ředitel pražské ZOO Miroslav Bobek, který potom banku počastoval skutečně nevybíravými slovy. Toho potom rozzuřila do běla ještě robotická odpověď ze strany České spořitelny, která zněla následujícím způsobem: “Rádi prověříme relevantnost komunikace. Neváhejte nás kontaktovat pomocí soukromé zprávy, doplněné o kontaktní údaje Vaší maminky pro správnou identifikaci.“ Manažer potom dále poukázal na skutečnost, jakým způsobem banka se svými klienty komunikuje a že je stále častěji odkazuje na internetové bankovnictví George. Například papírové výpisy či služby na pobočce jsou přitom stále dražší. Jak se to chovají? “V ČR žije přes 400 tisíc lidí nad 80 let. A tihle se chovají, jako by nebyli,” upozornil na důležitou věc. Přitom spousta seniorů má svůj bankovní účet právě v České spořitelně. Tato tradiční banka se přitom pro seniory začíná stávat nepoužitelnou. Mé 86-leté mamince, která je klientkou @Ceskasporitelna, přišel dopis oznamující změny úročení. Jaké bude, se v něm však nepíše. Sděluje jí pouze to, že vše se dozví v apliaci George nebo pod otištěným QR kódem. Co by si s tím asi tak počala, kdybych za ní nepřijel?Filipe…— Miroslav Bobek (@MiroslavBobek) April 4, 2024 Čtěte také: Česká spořitelna vám strhne nehorázný poplatek. Její bývalý bankéř už se neudržel a vše prozradil Namísto standardního spořicího účtu teď totiž vymyslela složitý konstrukt, který má hned několik složek a který vám bude vaše prostředky úročit například podle toho, jak moc investujete nebo jaké je vaše finanční zdraví. Základní úroková sazba je potom nula a reálně se řeší přes sazbu v rámci marketingové akce. Foto: Shutterstock 37SdíleníSdíletTweet [...]

6 názorů k článku “Šéfkuchař poradil, jak správně opéct brambory. Lidé prý stále chybují v jedné klíčové věci

  1. Jj, má pravdu, taky je tak peču. Ale používám trochu sádla a trochu přepušteného másla. Takový mix.😇😇😇

  2. Slunečnicový olej na 200°C je stejný průšvih jako olivový olej. Při té teplotě je nejstabilnější sádlo nebo řepkový olej. Solit je nutné až po upečení, jinak vznikají zdraví škodlivé látky.

    1. Máte pravdu, olej jsem téměř třicet let vyráběl. Slunečnicový olej je vhodnější do studené kuchyně (zálivky, majonézy…). Řepkový olej snáší vyšší teplotu.

  3. A vás by napadlo i na opečení brambor cpát priblbly oliváč, kam ho ještě všude budeme cpát, boooze.

    1. Moje stará používá oliváč, když jí to špatně maže, takže univerzál použití, prý je skvělý i na čistění WC ale musí být kvalitní, nejlépe z Řecka namíchat s pískem z pláže a úspěch je zaručen.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *