Je káva prospěšná či škodlivá? Kofein má na každého jiný efekt

Jedni na ni nedají dopustit, druzí se jí naopak vyhýbají, protože se obávají neblahých zdravotních důsledků. Jak na tom vlastně káva z hlediska zdraví je? Škodí, nebo naopak prospívá? Pravdou je, že to není možné říct úplně jednoznačně. Jisté je, že káva obsahuje řadu prospěšných látek, zejména pak protizánětlivých antioxidantů. Najdete v ní ale také další látky, o jejichž prospěšnosti by se dalo s úspěchem pochybovat.

Cévám neškodí, ba právě naopak

Jedno věčné stigma už je ale s posledním velkým výzkumem vyvráceno. Vědci z Univerzity královny Marie v Londýně konstatovali, že káva nemá negativní dopad na zdraví cév. Přitom mnoho lékařů stále lidem, kteří nemají cévy ve stoprocentní kondici, kávu nedoporučuje. Podle nového výzkumu, jehož se účastnilo více než 8000 lidí, by ji takovým pacientům měli spíše předepisovat.

Ukázalo se, že káva nevede k tuhnutí cév, které by omezovalo krevní oběh. Ba právě naopak, káva díky obsaženým polyfenolům snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění. Dokonce se tu doporučuje poměrně vysoká denní dávka. Tři až pět šálků kávy snižuje pravděpodobnost infarktu nebo mozkové mrtvice o celých 15 %. U lidí, kteří nějaké problémy se srdcem nebo cévami mají, snižuje káva úmrtnost.

Tenká hranice mezi prospěšností a předávkováním

Mezi prospěšností a škodlivostí se ale zdá být jen velmi tenká hranice. Podle australské vědkyně Eliny Hyponenové, která zkoumala 350 000 konzumentů, začíná být káva nebezpečná od šestého šálku. Pak jsou totiž protizánětlivé efekty přebity negativním působením kofeinu, který zvyšuje krevní tlak. Podle Evropského úřadu pro bezpečnost potravin je v pořádku až 200 miligramů v jedné porci kávy a až 400 miligramů celkově za den. Pokud se budete držet tohoto množství, neměli byste pocítit toxické efekty kofeinu. Je ale třeba říct, že u každého člověka je tolerance kofeinu položena trochu jinak.

Střední konzumace kávy, což jsou právě nějaké tři až pět šálků denně, se jeví jako nejlepší cesta pro vylepšení zdravotního stavu. Podle nedávné studie vědců z univerzity v Southampton tato dávka snižuje o 17 % celkovou úmrtnost a o 18 % výskyt zhoubných nádorů. Kromě toho snižuje riziko vzniku chronické hepatitidy nebo neurologických onemocnění, jako je Alzheimerova nebo Parkinsonova choroba. Pozitivně se podepisuje také na tlumení rizik cukrovky druhého typu.

A jak je to vlastně s tím spánkem po kávě? Skutečně šálek před spaním vede k tomu, že probdíte noc? Výzkum publikovaný v časopise Sleep naznačuje, že může jít spíše o utkvělou představu nebo sebenaplňující se proroctví. Ukázalo se totiž, že mezi konzumací kofeinu a spánkem není žádný vztah. Počet hodin spánku a jeho kvalita se nezměnila podle toho, kdy účastníci studie vypili svou poslední kávu.

Foto: Freepik

0 0 hlasuj
Ohodnoťte článek
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments