Naučte se uvařit dokonalá vejce a neopakujte stejné chyby jako ostatní

Vejce jsou oblíbenou součástí našeho jídelníčku, ať už jsou natvrdo, naměkko nebo nahniličko. Spousta lidí při jejich přípravě dělá stejné chyby. Přinášíme osvědčené tipy, s kterými už nikdy neuděláte při vaření vajec chybu. Vejce budou vždy perfektní. Pamatujte, že Indukce vaří o něco rychleji než elektrický a plynový sporák.

Recept na vejce na měkko

Vejce před vařením vyndejte alespoň 20 minut předem z chladničky. Do menšího kastrůlku nalijte dost vody na ponoření vajec a přiveďte ji k varu. Osolte ji nebo dejte lžičku octa, aby vejce nepopraskala. Jakmile voda vře, vložte do ní lžící vajíčka, která jste na širším konci propíchli jehlou. Vejce na měkko vařte 4 až 5 minut podle velikosti. Vajíčko dejte do stojánku a přiložte lžičku, sůl a tmavé pečivo s máslem.

Recept na vejce na hniličku

Vejce před vařením vyndejte alespoň 20 minut předem z lednice. Na vaření si připravte přiměřeně velký hrnec, ve kterém budou vejce lehce ponořena. Vodu osolte nebo přidejte lžičku octa. Aby vejce při vaření nepraskla, propíchněte je jehlou na širším konci. Vodu přiveďte k varu a polévkovou lžící do ní vejce vložte.

Vejce na hniličku vařte 6 až 7 minut podle velikosti vejce. U velikosti S stačí 4 minuty, u M a L 5 minut. I zde záleží na typu vařiče. Pak pomocí polévkové lžíce vejce vyjměte. Pro lehčí odloupnutí skořápky vejce trošku naklepněte a rychle jej ponořte do studené vody. Uvařené vejce nenechávejte vychladnout. Servírujte ve stojáncích s čajovou lžičkou s opečeným toastem lehce potřeným máslem.

Vejce lze připravovat na mnoho různých a velmi chutných způsobů. / Foto: Shutterstock

Recept na vejce natvrdo

Do hrnce v odpovídající velikosti dejte přiměřené množství vody tak, aby byla vejce lehce potopena. Na širším konci je propíchněte, aby nepopraskala. Vodu osolte, nebo přidejte lžíci octa a přiveďte k varu. Do vroucí vody vložte vejce pomocí lžíce. Vařte podle velikosti 8 až 9 minut. Pak vejce vyjmete, vodu slijte, nalijte studenou vodu a vejce ochlaďte. Na snídani je servírujte teplá. Vychladlá vejce oloupejte, nakrájejte na plátky, přidejte je na chleba s máslem s bylinkovou solí. Vejce nevařte déle, ať nemá žloutek modrý okraj.

Foto: Shutterstock

Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments