Nebude maso. Chystají se vybít 200 tisíc krav. Kvůli ochraně klimatu

Občas se člověk až diví, v jak zvláštním a pokřiveném světě žije. Jedna věc je zakázat například spalovací motory se vznešenou myšlenkou záchrany planety. Můžeme s tím nesouhlasit, můžeme o tom diskutovat, ale moc s tím nezmůžeme, protože takový je jednoduše trend. Bohužel se ale ukazuje, že bude potřeba bojovat o každou takovou věc jednotlivě, protože pokud tak činit nebudeme, budou se podobné snahy rozpínat dál a dál.

Není to žádný vtip

V plné kráse to vidíme už dnes. Spousta lidí s trochou nadsázky mluví o tom, že nám nakonec zakážou jíst i maso. Jak se ale zdá, ono to od reality není ani trochu vzdáleno. Procesy v tomto ohledu už započaly. Jistě, nikdo vám teď ještě neřekne, abyste nekupovali a nejedli maso. To by bylo přeci jen příliš, na to lidé nejsou připraveni.

Co už se ale naplno děje, to je například vybíjení obrovských stád dobytka chovaného právě na maso a mléko. Jak informuje deník The Telegraph, v Irsku se právě chystají vybít celých 200 000 kusů dobytka, což je obrovské číslo. Není k tomu přitom jiný důvod, než aby se naplnily potřebné emisní normy, které jsou stále přísnější. Tímto to tedy rozhodně nekončí, ale normy se na další roky jistě vytvoří tak, aby se s vybíjením muselo pokračovat.

Celé je to naprosto bizarní. Irská vláda například vyčlenila přibližně 35 miliard korun, aby odškodnila farmáře, kterých se to bude týkat. Ti si přitom nebudou moci vybrat. Jednoduše jim bude sděleno, o kolik stavy svého skotu musí redukovat. Dostanou za to sice zaplaceno, avšak pro jejich živobytí je to i tak tvrdá rána.

Foto: Shutterstock

Zakázat nemusí, stačí ho omezit

A že nám maso jíst nezakáží? Možná skutečně ne, ale kam povede to, že se stavy zvířat chovaných právě za tímto účelem budou uměle a velmi rychle snižovat? Nestane se nic jiného, než že cena poroste poměrně závratným tempem nahoru. Chvíli nad tím lidé budou žehrat a maso přesto stále kupovat. Jenže jednou se cena dostane na takovou hladinu, že už si ho jednoduše nebudou moci dovolit nebo přinejmenším ne v takovém množství, na jaké byli zvyklí.

Asi není náhodou, že ve stejné době horečnatě pokračuje podpora nejrůznějších projektů, které se zabývají pěstováním hmyzu. Už se navíc objevily vědecké práce, které podporují jeho konzumaci. Samozřejmě z nich vychází, že je to úžasné a že nic lepšího jíst ani nemůžete.

Komentář Tomáše Mrkvičky

Foto: Shutterstock

Nenechte si ujít

Šéfredaktor deníku Mix24.cz. Vystudoval Vysokou školu ekonomickou a již více než dvacet let působí v médiích na redaktorských a editorských pozicích. Specializuje se na oblast ochrany spotřebitele.

Odebírat
Upozornit na
guest
13 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější
Inline Feedbacks
View all comments