Nejlepší restaurace v Praze výrazně zlevnily. Někde se najíte už za třetinu cen před koronakrizí

Pakliže patříte mezi milovníky špičkové gastronomie, ale nemůžete si ji dopřávat tak často kvůli napjatému rozpočtu, čekají na vás pravděpodobně příjemné časy. Koronavirová krize způsobila de facto stopku veškerému turistickému ruchu, na který se mnoho z luxusních restaurací, zejména pak těch pražských, zaměřovalo. A přestože se hranice pomalu otevírají, je podle expertů nepravděpodobné, že by se turisté v příštích měsících vrátili v počtech, na které byli restauratéři zvyklí. Podle některých odhadů může návrat do “starých kolejí” trvat i několik let.

Některé restaurace to vyřešily jednoduše tak, že zavřely brány, případně výrazně omezily provoz. Jiné se pokoušejí přežít v nelehkém prostředí. To ale není možné při zachování dosavadních, turismem mnohdy nad míru vyšponovaných cen.

Bylo jasné, že restauratéři musí jít s cenami dolů, a to výrazně. Pochopitelně záleží na tom, jak měla která restaurace nastavenou cenotvorbu před krizí. V zásadě platí, že nejpostiženější jsou podniky v centru města, tedy na Praze 1, která se v posledních letech proměnila v turistických skanzen a stálých rezidentů je zde pomálu. A když už se nějaký najde, rozhodně nechodí na jídlo do “turistických pastí”. Například na Staroměstském náměstí, kde se chodí stravovat prakticky výlučně turisté, klesly ceny na třetinu původních hodnot.

Významné zlevnění potvrzuje také majitel hotelu Pod Věží, David Spousta. “Klesli jsme na mimopražskou cenovou úroveň, zlevnili jsme asi o 80 procent, je to zoufalé,” uvedl pro Lidové noviny.

Přežít za každou cenu se snaží také restaurace v rámci čtyřhvězdičkového hotelu Angelo na pražském Andělu. Zdejší vyhlášený podnik dnes láká na obědové menu, které zahrnuje polévku a hlavní chod. Stojí pouhých 159 Kč, což je cena, kterou za oběd zaplatíte i v okrajových částech Prahy. Pivo nebo káva tu pak stojí rovněž celkem lidových 39 Kč. Recepční hotelu potvrdila, že ceny klesly zhruba na třetinu.

Koronavirus tak přinesl i určitý ozdravný efekt, kdy se na mnohá, dosud nedostupná místa, vrátí původní obyvatelé. Například restaurace hotelu Seven Days zlevnila přibližně na polovinu. Můžete si zde vychutnat hovězí steak za 280 Kč, když původně stál 550 Kč. Většina jídel zde ale nyní stojí hodně pod dvě stě korun, což je v případě a la carte nabídky více než příznivá cena.

Foto: Freepik

Nenechte si ujít
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments