Pokud budou restaurace kontrolovat covidové certifikáty, tak jednoduše zkrachují

Vláda je přesvědčena, že našla recept na to, jak zastavit další vlnu koronavirové epidemie. Nad jejím přístupem však lze úspěšně pochybovat. V první řadě totiž zrušila možnost nechat se bezplatně testovat, a to už počínaje listopadem. Ve stejný okamžik oznámila, že zkracuje platnost testů a zároveň oznámila, že restaurace a další provozovatelé služeb budou muset kontrolovat certifikáty o očkování či negativním testu.

Zrušení bezplatného testování přitom znamená konec možná jediného opatření, které dlouhodobě skutečně fungovalo. Ne snad, že by si lidé dělali testy neustále, do restaurací dnes běžně chodí bez nich. Tu a tam se ale otestovat nechali, když se například necítili dobře nebo když se setkali s někým, kdo v sobě virus měl. Také díky tomu dnes víme, že epidemie v České republice znovu razantně sílí.

A co udělá vláda? Testy zdarma prostě zruší. Ať se každý nechá naočkovat. Jistě, pár lidí takový krok nakonec k očkování donutí, protože už toho budou mít plné zuby. Mnohem větší část lidí se ale zabejčí a bude v rámci systému fungovat dále, jen bez provedených testů, které mohly ze společnosti včas odchytit nakažené.

A jak to vše dopadne na podnikatele? Vláda to vidí jednoznačně: všichni musí striktně kontrolovat své zákazníky, zda jsou očkovaní nebo mají negativní test. V prostředí, ze kterého byly staženy bezplatné testy, to však znamená, že do restaurací budou moci pouze očkovaní lidé. Těžko si někdo bude před každým obědem či večeří dělat test za pár stovek, kterým notabene stráví minimálně půl hodiny.

Z jedné strany tak restaurace tlačí zdánlivě neúprosná logika: pokud nebudete testy kontrolovat, covid se rozšíří a zavřeme vás. Z druhé strany je to ale podobný kalkul: pokud nás budete kontrolovat, tak k vám nebudeme chodit.

To je skutečně Sofiina volba. Očkováno je sice téměř 60 % populace, ovšem nutno říct, že toto procento z velké části tvoří ti nejstarší. Naopak, mezi lidmi do čtyřiceti let, tedy nejlukrativnější skupinou zákazníků, není zdaleka proočkována ani polovina.

A neplatí ani předpoklad, že neočkovaní jsou nějací šílenci, o které stejně nikdo nestojí. Naopak, většina lidí, kteří se očkovat nenechali, to nečiní z nějakého fanatického odporu k vakcínám, ale prostě proto, že mají strach se nechat očkovat nepříliš prověřenými látkami. Mohou to být iracionální obavy, ale měly by být respektovány. Obzvlášť, když se očkovat nenechají ani velmi vzdělaní lidé, mezi něž patří i lékaři.

Restaurace si přitom jen těžko mohou dovolit přijít o polovinu zákazníků. Už tak mnoho podniků zkrachovalo a další se drží zuby nehty. Dá se tedy předpokládat, že drtivá většina z nich to pojme jako dosud, tedy více než benevolentně.

Foto: Shutterstock

Nenechte si ujít

Šéfredaktor deníku Mix24.cz. Vystudoval Vysokou školu ekonomickou a již více než dvacet let působí v médiích na redaktorských a editorských pozicích. Specializuje se na oblast ochrany spotřebitele.

Odebírat
Upozornit na
guest
156 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější
Inline Feedbacks
View all comments