Zcela neočekávaný a nepředložený krok učinil český stát, který se aktuálně potýká s obrovským zadlužením. To přitom řeší tak, že si bere víc a víc peněz od lidí a firem, aby jim za to dal méně a méně služeb, případně výhod. Prý je to nutné a všichni se musí uskromnit. Neustále se přitom ukazuje, že pro někoho to platí více než pro jiného.
Peníze nás všech
Zářným příkladem byli například vinaři, kteří si prosadili, že se na ně nebude vztahovat vyšší spotřební daň, byť by to bylo naprosto logické. A svou si prosadili také restauratéři, kteří vyrukovali s požadavkem, aby Česká republika zničehonic zaplatila jakémusi, prý prestižnímu, průvodci Michelin to, že bude nadále hodnotit tuzemské restaurace.
Nejprve se zdálo, že je to celé natolik absurdní, že to musí každý rozumný člověk odmítnout. Jak si může údajně nezávislý průvodce vůbec říct o peníze za svou primární činnost, kterou je právě hodnocení restaurací. Vždyť je to jeho byznys a on musí vyhodnotit, zda je po tom stále ještě poptávka nebo už nikoliv.
Zjevně ta poptávka nebude taková, když Michelin řekl, že buď mu Česká republika zaplatí 50 milionů korun, nebo již české restaurace pokrývat nebude. V tomto ohledu vyvinuli obrovský tlak právě restauratéři v čele se Zdeňkem Pohlreichem, kteří se nechali slyšet, že jde o naprostou nutnost a že pokud stát nezaplatí, přijde Česko o značnou část peněz z turistického ruchu. Prý k nám totiž jezdí lidé právě na základě hodnocení Michelinu.

Proč si to restaurace nezaplatí samy?
Tato argumentace je přitom celá absurdní. Dosud totiž tento průvodce pokrýval pouze podniky v Praze a hvězdičku, navíc pouze jedinou, udělil pouhým dvěma restauracím. Dalších pár ve svém průvodci pochvalně zmínil. Opravdu jde o něco, co nutně potřebujeme, jinak sem přestanou jezdit turisté? A nebije se to náhodou s tím, že Michelin už není relevantní, a tak nemá peníze ani na svůj vlastní provoz?
Čtěte také: Chorvatský restauratér řekl, co po něm Češi chtějí. Naprosto neuvěřitelné, už ho to přestává bavit
Bohužel, namísto toho, aby to celé bylo smeteno ze stolu, stát nečekaně oznámil, že 50 milionů Michelinu uhradí. A to z kapes všech daňových poplatníků, kteří se musí uskromňovat. Lze se pochopitelně ptát, proč se na platbu nesloží restaurace, které to považují za tolik potřebné. Právě těch pár luxusních podniků z toho totiž bude těžit nejvíce. Těžko si představit, že to zajímá majitele běžných restaurací a hospod, které vznešený průvodce obejde velkým obloukem.
Komentář Tomáše Mrkvičky
Foto: Shutterstock