Zdeněk Pohlreich zvažuje, že s restauracemi skončí. Řízená likvidace je lepší než divoký bankrot, radí kolegům

Restauratér Zdeněk Pohlreich patří k nejviditelnějším tvářím svého oboru. Podobně jako ostatní provozovatelé restauračních podniků ho zasáhly vládní opatření, která se ani ve druhé koronavirové vlně restauracím nevyhnuly.

V rychlém sledu jim byla omezena provozní doba nejprve do 22:00, pak do 20:00 a následně byly včerejším rozhodnutím vlády uzavřeny úplně. Řada provozovatelů tak už otevřeně mluví o tom, že své podniky raději zavře na delší dobu nebo nadobro. Propustí personál, a možná se vrátí v lepších časech, což může být třeba za rok nebo i za dva, v závislosti na tom, jak rychle se podaří vyvinout vakcínu a vrátit do tuzemska turisty.

Když nemáte lidi z čeho zaplatit, končíte

Podobně začíná uvažovat také Zdeněk Pohlreich. “Nedá se vyloučit, že skončím. V tuhletu chvíli je to už doopravdy hustý,” řekl v DVTV slavný šéfkuchař, a to ještě předtím, než vláda rozhodla restaurace uzavřít zcela. Jeho pesimistická vyjádření se tak vztahují k omezení provozní doby do osmé večerní. Už to považoval ale za paralyzující.

Nejde o nás nebo o mě. Každý podnikání končí ve chvíli, kdy vám to nevychází a nemáte lidi z čeho zaplatit. Když nefunguje trojčlenka, byznys je mrtvej,” vysvětlil svůj přímočarý pohled na svět, kterým proslul například v pořadu Ano, šéfe.

V rozhovoru pro Lidové noviny majitelům restaurací, kaváren a barů vzkázal, že lepší je jít cestou řízeného konkurzu a likvidace podnikání než divokého bankrotu.

Z vlastních peněz to nikdo nebude dotovat

Pohlreich otevřeně promluvil o tom, co zmiňuje řada lidí. Že přeci podnikatelé musí mít vytvořené polštáře z lepších dob a z nich nyní svůj byznys dotovat. “Polštáře nefungují. Jsou to vaše peníze, ale proč byste je měl dávat jiným lidem,” vysvětlil restauratér na rovinu.

Řešení nevidí ani ve výdejových okénkách a rozvozech, protože k jeho pojetí to nepasuje. Podniky Imperial, Next Door a Divinis jsou do značné míry postaveny na zážitku a špičkových službách, nejen na vynikající gastronomii. “Výdejová okénka nás nespasí. Nechceme dělat s rozvozovýma firmama. Děláme restaurace na slušné úrovni, kde potřebujeme živého hosta, kterému prodáme naše služby,” uvedl Pohlreich.

Řešením jsou peníze z vrtulníku

Co by naopak rád zopakoval, to je pomoc pro lidi v první linii. Na jaře se mu podařilo zorganizovat hojně podporovanou akci, kdy vařil pro složky integrovaného záchranného systému. “Já bych to udělal rád a vůbec by mi to nevadilo. Asi bych to chtěl udělat v jiném formátu než na jaře. Dnes by pomoc potřebovaly hlavně špitály. Straší mě jen ta hrozivá agenda kolem toho.

Starost má také o své zaměstnance, které v současné době jen těžko udrží. Domnívá se, že v oboru nastane masové propouštění. “Zaměstnanci žijí v úplném strachu, od tiskovky k tiskovce,” říká Pohlreich. “Hromada lidí o práci s největší pravděpodobností přijde. Někdo to vidí tak, že o ty lidi by bylo dobré se nějak postarat. Doufám, že to tak bude.

Nabídl také své řešení. “Já bych vsadil na helicopter money a rozdával lidem peníze na občanku na živobytí. Lepší je udělat řešení, který není úplně košer, ale je rychlý a funguje. Jestli nám něco doopravdy chybí, tak je to čas.

Foto: zdenekpohlreich.cz

Odebírat
Upozornit na
guest
186 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější
Inline Feedbacks
View all comments