3. 5. 2024

6 příspěvků u článku “Zastropování záloh za elektřinu a plyn skončí ještě větším neštěstím. Řešení je jiné

  1. Je třeba se zamyslet JAK JE MOŽNÉ, ŽE CENY ENERGIÍ VZROSTLY … NÁSOBNĚ ZE DNE NA DEN, aniž by se stala nějaká celosvětová válečná či přírodní katastrofa. ,, Včera” bylo vše v normálu, NIC co by mohlo zdůvodnit lichvářské zdražení elektřiny a plynu se nestalo, a přesto miliardáři zdražili. Podivné, VELMI PODIVNÉ. Mají snad málo na vesmírnou turistiku? Asi tak nějak.

    1. Nevzrostly ze dne na den. Svižně rostly už od léta, akorát se o tom moc nemluvilo. Současný výkyv je navíc krátkodobý, od poloviny listopadu půjdou ceny na burze dolů, což se ovšem v cenících v ČR nepromítne. Tam zůstanou ceny vysoké. Profitovat z poklesu budou jen ti, kteří mají uzavřené spotové tarify.

  2. nižší zálohy určitě pomůžou a skutečná spotřeba, myslím si že se dá ušetřit a hlídat si spotřebu, tak aby vás nezrujnovala, přinejhorším vypněte plyn a běžte si lehnout s kovidem do nemocnice nebo jedte na dovolenou a vratte se až najaře.

  3. Problém je v tom, že ceny energií nevzrostly tolik, jak se nám snaží ti svinští energošmejdi z ČEZu a spol. vnutit. Plyn se prodává na burze za 67,- EUR/MWh, což je nějakých 1700,- a po 8. listopadu patrně spadne pod 50 EUR. Průměrná spotřeba staršího RD je 20-30MWh ročně, v současnosti tedy nějakých 35-55.000,- vč. poplatků. To odpovídá nějakým 3-5.000,- měsíčně. Zastropování záloh problém samozřejmě řeší, protože DPI chtějí naprosto absurdní ceny a vůbec nepředpokládají to, že lidé třeba sníží svou spotřebu na 1/3 oproti loňsku a tudíž zaplatí za energie jen zlomek. Pokud klienti BE a dalších přejdou na SPOTové ceny, lze nyní předpokládat, že oproti absurdním ceníkovým cenám a zcela neopodstatněnému zdražení výrazně ušetří. Burzovní ceny poletí dolů, a to výrazně, pokud Rusko dodrží co slíbilo. Nenechte se napálit a neupisujte se k fixům za současné ceny, je to blbost.

  4. Předpokládám, že zase vzniknou dva tábory. Jeden bude vroucně vzpomínat na socialismus a druhý hájit svobodu podnikání. Nikoho zase nenapadne, že do obchodu spekulace nepatří. Proč? Protože na rozdíl od karet je to jednostranný hazard, ve kterém zákazník nemá žádnou šanci. Stát tu (doufejme, že to tak je) chtěl rozšířit konkurenci. A nyní je trestán zákazník, protože tu kdosi nezvládl marketing. No a zase to nikomu oči neotevře.

  5. Toto je uměle vyvolané EU. Jedná se o zelené šílenství aby si lidé postupně zvykaly na ekologické nesmysly co se narodí v churavych moscich představitelů diktatury EU.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *