5. 5. 2024

16 příspěvků u článku “Plastová okna je třeba nastavit do zimního režimu, zvládne to každý. Jinak se tuto zimu nedoplatíte

  1. Seřizoval jsem plastová okna 11roků,ale termín letní a zimní provoz neznám.Neustálým otáčením přitlačných prvků,ktaré jsou v kovovém pásku nýtovány,častou manipulací uvolníte a ty přistanou plnit svoji funkci.Jsou excentické o reguluje se jimi přitlak na pryžové těsnění a to,pokud možno,jednorázově.Toto se provádi po montáži oken.Mechaniku oken je vhodné před zimou a po ní lehce promazat olejem k tomu určeném výrobcem,popřipadě okna doseřídit pokud je manipulace kličkou při zavírání okna ztížena.Přivětrávání zajištuje tzv.mikroventilace,která je nastavena polohou kliky okna a souvisejícím prvkem ,,kování”v rámu okna.Plastové okno není AUTO aby se neustále seřizovalo.Okno buď těsní,nebo netěsní,k větrání je vybaveno ventilací či mikro ventilací.Informace o letním,zimním nebo jiném provozu okna je u běžného plastového okna při nejmenším ZAVÁDĚJÍCÍ a blbne lidem hlavu.Dobře seřízené a promazané okno funguje lehce jak v zimně tak v létě.Ovšem také záleží na kvalitě mechaniky a výrobci oken,což je někdy problém levných výrobků.
    Zdravím všechny.

    1. Děkuji vám za vysvětlení.Nikdy jsem neslyšela o zimním a letním seřizování oken.Fakt je,že v zimě mi “táhne”kolem balkonových dveří a nevím co s tím,abych něco “nezmrvila”.Firma,která okna dělala a osazovala,dávno zkrachovala…………….

      1. Na internetu jistě najdete servisáka s dobrými referencemi, který vám to dá dopořádku. Jestli vám to táhne v zimě, dělá to na 99% i v létě, jen si toho nevšimnete, protože vzduch není studený a máte od rána do rána otevřená okna.

    2. Je pravdou, že některá kování mají zimní a letní provoz ventilaček (více či méně se otevřou), Tyhle každoroční články o seřizování oken svépomocí v podstatě přináší následně práci servisákům, protože si je dotyčný rozšteluje.

  2. Informace pro pána na fotce: ten šroub drží kování v křídle ..
    Jezdec je o kousek výš a tyto nejsou jen na straně kliky..

    1. Tak jsem si pozval firmu, ta mi okna přepla a už nemusím skoro ani topit✌️
      Doporučuji každému

  3. Letní zimní režim? Kde jste k tomu přišel? Excentr slouží k postupnému seřizování přítlaku během celé životností okna, nez dojde k max přítlaku, následné výměně těsnění,pokud je to možné, a jede se znovu od minimálního přítlaku. Jak píše pan přede mnou-okno buď těsní nebo netěsní, nic mezi tím. Hotovo.

  4. Stejnou službu poskytne i papírová lepicí páska na ta křídla, která se v zimě nebudou otevírat (přelepení škvíry mezi oknem a jeho rámem).

    Zkoušeli jsme (a fungovalo to) u dřevěných oken rám (v místech kontaktu s okenním křídlem) natřít tlustou vrstvou silikonu, pokrýt proužky plastového pytlíku a zavřít. Po 24 hodinách okno otevřít a plast stáhnout. Těsnění respektuje rlzné nerovnosti dřeva a vydrží cca rok.

    1. Zdravím,u starých dřevěných oken je opravdu možné dotěsnit i silikonem.Namáznete rám okna vazelinkou
      ,ja píše pán,nebo olejem a na dotykovou stranu křídla,po odmaštění ,nanesete ,,nudli”silikonu.Okno zavřete a silikon necháte uschnout.Vazelína či olej by měl zabránit slepení.Dříve se do starých dřevěných oken vkládalo těsnění do vyfrézované drážky.Dnes jsou kwe koupi samolepicí tésnění.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *