28. 4. 2024

27 příspěvků u článku “Afghánistán se najednou ocitl ve středověku, říká voják české speciální jednotky. Popsal, proč Afghánci nebojovali

  1. Já si nemyslím, že se vrátí do středověku. Nechci být naivní, ale abychom se nedivili. Třeba to tam nakonec půjde lépe, než za účastí militantních jednotek z NATO. Pod hrozbou toho, že se řítí do středověku si sem napumpujeme nějakými leteckými mosty “kdovíco”!! Takže nakonec budeme v řiti my.

    1. Přesně tak to vidím. Je to analogicky a obráceně jako ve filmu Vetřelec. Facehugger z obličeje odpadl, je už pryč, ale s člověkem je něco nyní jinak. je jiný než předtím. Má v sobě „Vetřelce“ a ten se brzy vylíhne. Stejně tak Afghánci po dvaceti letech jsou už jiní – vzdělanější, svobodomyslnější, odvážnější, znalí života bez útlaku, více si věří. Už to nejsou loutky svých pánů jako před dvaceti lety. Zárodek je zasazen a Taliban se ještě bude divit, co se vyklube ven! Z tohoto hlediska by byla americká mise úspěšná a užitečná. Nakonec to všechno musí zůstat na domácích silách. Že zemi zkorumpovaná armádní věrchuška zradila, to jen vylákalo Taliban z děr. Možná se s tím ve štábu NATO tiše počítalo a možná se nyní budou všichni divit. Generál Masúd a jeho síly už to začali řešit.

  2. Každý národ má takovou vládu, jakou si zaslouží…. Afgánci mají co chtěli – ať si každý sežere co si navaří… hlavně je nutné zamezit masové migraci, protože ani ti co utíkají se nijak zvlášť od Talibanu názorově neliší a jejich mentalita a zvyky jsou o míle blíž těm radikálním, než těm našim Evropským a v našem prostředí se ještě zradikalizují!!! Uspět se dá v Evropě pouze tak, že žijete jako Evropan, myslíte jako Evropan, pracujete jako Evropan a máte podobný počet dětí jako Evropan…. Jakákoli rasa, etnikum či náboženská skupina, která nepřijme Evropský způsob života a myšlení, je automaticky odsouzena z životu na okraji společnosti a začne v ní narůstat nenávist. Ohromným omylem ochránců lidských práv je, že si myslí, že běloši co se mají dobře někoho nenávidí – třeba u nás cikány, ale to je naprostý omyl – lidem co se mají dobře jsou Romové z vyloučených lokalit naprosto ukradení, stejně tak další, co se nedokáží přizpůsobit…. Nenávist vzniká z pocitu, že člověk někým diskriminován, šizen či utlačován. Mohou tedy Afgánci u nás či v Evropě uspět?? Mohou, pokud spálí Korán, ženy šátky a burky, místo do mešit začnou muži i ženy pracovat a pořídí si 1-2 děti….jinak ani omylem a jejich nenávist k nám bude růst z každou další generací… Jo jistě – v Evropě je náboženská svoboda, jenže řídit se zaostalými primitivními pravidly islámu každého automaticky znevýhodňuje a to tak velmi, že toto znevýhodnění sebe sama nedokáží státy kompenzovat ani štědrými sociálními dávkami…

  3. Pomáhat někomu jinému, člověku, zemi, civilizaci… je vždycky ošemetná věc, protože ten, komu je pomáháno, může ztratit vlastní iniciativu a stát se na pomoci závislý. Pomáhající má často svoji představu, jak by měl život vypadat, což také není dobře. Nejlépe je pomáhat tak, aby si subjekt dokázal pomoci sám. Poskytnout vzdělání a hlavně uvolnit nespravedlivé ekonomické vztahy.

    Ještě si někdo myslí, že motivem západní invaze do Afghánistánu byla nějaká skutečná pomoc? Západní společnost se řídí paradigmatem, že je možné pomáhat, dělat dobro a ještě na tom bohatnout. Netvrdím, že to vůbec nejde, problém je hlavně v tom, že snadno převáží to bohatnutí a pomoc se stane jen kamufláží.

    Naši, čeští vojáci – ti tam vůbec nikdy neměli být, neměla z toho nic (kromě závěrečné ostudy) Česká republika, ani Afghánistán (kromě pocitu závěrečné zrady). Zajímavé je, jak své zahraniční mise neustále motivujeme příslušností k západnímu světu, EU a NATO, kdežto staré jádro tohoto společenství si s nějakými závazky starosti nedělá.

    Evropské či západní hodnoty – no ty dostaly pořádně na frak a pro země třetího světa ztratily poslední zbytky důvěryhodnosti. A jelikož jsme spíše periferií západu, měli bychom si, ve vlastním zájmu, dát na věrnost našich západních spojenců pozor a raději s ní moc nepočítat. Už máme své zkušenosti z Mnichova.

    1. ,,Pomoc” je něco o co ten druhý požádá, nikoliv něco co mu vnucuje okupant. A ,,evropské a západní hodnoty” mají v zemi kde korán odříká skoro každý ,,zpaměti” ovšem jinak je tam cca. 50% lidí negramotných, stejnou hodnotu jako zrnko písku v poušti, tudíž je naprosto zbytečné je tam exportovat.

  4. Žižka tady tvrdí něco o uzavřených hranicích, ovšem z Pákistánu do Afghánistánu se běžně pašovaly jak zbraně tak lidé a zpět opium a bylo jedno kdo tam zrovna ,,vládnul”.

  5. To je jen důsledek šíření naší víry svaté – liberální demokracie. Snažíme se jako křižáci přinést nevěřícím světlo naší pravdy. Smiřme se konečně s tím, že o ni lidé ve velké části světa nestojí.

  6. Celkem blábol. USA nejdřív vyzbrojily a vycvičily Talibánce (mudžahedíny) proti Sovětům. Pak se jim znelíbily a udělaly z nich teroristy. Pak dosadily silou vládu, kterou nikdo nerespektoval a teď se diví. Jinak při srovnání poměrů v Afganistanu a v Saúdské Arábii co se týče života žen a práva Šária a přijde mi to stejné a v SA to nikomu nevadí.

  7. Američani jsou ksindl a všichni kteří ji lezou do zadku !!! Kam za posledních 30 let vlezli tam to zkurvyli rozesrali a zmizeli !!!

    1. Názorný příklad, jací jsou na novinkách cenzoři:
      Váš příspěvek tady visí už cca 18 hodin a pohoda. Já napsal, že: “Každý komunista, který vystrčí drze hubu (jako třeba s.Skála), by přes ní měl za “odměnu” okamžitě dostat dvě z každé strany”, a za chvíli jsem byl smáznut. Zvláštní…nějak nevyvážené, že.

  8. takže opět.. budou bojovat za své údolí, za svůj kmen, ale nemají motivaci umírat za jiné kmeny a údolí daleko od domova…..
    Jakou motivaci bude mít řecký voják aby bránil romskou osadu kdesi na nejvýchodnějším cípu Slovenska nebo někde na Spiši ??
    Když motivace bránit takové osady nebude ani u Slovenských vojáků ?
    Řecký voják nebude bránit vesnice na Slovensku když jeho vlastní zem bude ohrožovat Turek…. i když je to zatím spojenec .
    Takže výbuch v Afgánistánu naznačuje jak by Nato případě nějaká federativní evropská armáda bránila Evropu….

  9. Mají to nastavené úplně jinak.My to nejsme schopni pochopit,protože to pochopit nejde.Bohužel ti mrtví,kterých nebylo málo,ti byli úplně zbyteční.Všechno je zase tam,kde to bylo před 20ti lety.

    1. Podle dostupných dat ročně asi 1 000 000 000 korun ročně, tj. přes 20 miliard. A to co nás jako daňové poplatníky bude stát následná migrace tamních kolaborantů a jejich rodin, včetně ,,začlenění” nejspíše bude ještě dražší.

  10. Afghánci vyhnali Brity, Sověty i Američany. A prý neumí a nechtějí bojovat.Nebo snad ti Tálibové nejsou Afghánci? Koho jsme od Bílé Hory vyhnali my?

  11. Afgánců je cca okolo 30 miliónů, množí se jak hraboši takže v roce 2050 jich má být cca 82 miliónů. Kolik by jich bylo kdyby tam 40 let neválčili s Rusákama, Usákama a mezi sebou těžko odhadnout. Žijí na úrovni hlubokého středověku, pitnou vodu má asi čtvrtina, hajzlík asi desetina. Talibánců (což mimochodem v překladu znamená Studenti) údajně není ani 200 tisíc, tak nevím, asi jsou dobře zorganizovaní. Teď si budou chvilku vychutnávat vítězství, rozjedou naplno výrobu kvalitního opia (levných pracovních sil mají neomezeně), které budou distribuovat do celého světa a za utržené chechtáky budou cvičit teroristy. Pak se začnou hlavouni jejich cca 60 kmenů hádat mezi sebou o koryto a začnou se mastit a řezat si vzájemně hlavy jako jsou zvyklí po staletí. Pokoušet se tam něco změnit nemá smysl, pouze absolutně izolovat, což ale nebude možné protože Rusáci a Číňani je budou využívat k destabilizaci západní kultury, takže nudit se s nimi určitě nebudeme. Ať žije šárija.

  12. Pan Žižka se mýlí. O stažení amerických vojsk z Afghánistánu se vědělo už nejméně od února.

  13. Pan Žižka se na to dívá pohledem gumáka,co tam měl živobytí. Souhlasím s ním,že Afgánci si zvykli na bezpečnost,kerou jim dávali cizí vojska.no a je to fuč. Nikdo to už nechce financovat.Přesně zhodnotil mentalitu obyvatel a jejich vztah jen ke svému údolí. proto se tam budou mazat pořád. proto tam nebude žádná změna. A Talibán si to porovná podle sebe. Asi to tak chtěli.Tak je nechme být.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *