Naučte se nejzdravější způsob přípravy vajíček. Zásadní je vyvarovat se časté chybě

Vejce byla jednu dobu považována za nezdravou potravinu. Byl jí přisuzován značný vliv na zvýšenou hladinu cholesterolu a tím pádem i negativní dopad na zdraví. Nejnovější výzkumy ale ukázaly, že strach z vajec byl zbytečný. Tato základní potravina je totiž ve skutečnosti velmi zdravá, pokud ji konzumujete správně a s mírou.

Výživoví poradci dnes na vejce nedají dopustit. Někteří ho dokonce označují za superpotravinu, protože něco tak dokonalého zkrátka nejde vyrobit ani napodobit. Vejce se může pochlubit tím, že je nutričně skvěle vyvážené, obsahuje téměř všechny pro tělo podstatné vitamíny a navíc jsou velmi dobře stravitelná. Vajíčka dokáží skvěle zasytit, a to bez toho, aby organismus zbytečně zatížily a přispěly tak k tloustnutí. Ba právě naopak, ani v dietě by vejce chybět neměly.

Různorodá příprava vajec

Pravdou nicméně je, že vajíčka se dají připravit na mnoho různých způsobů. Ne všechny jsou přitom stejně dobré a hodnotné. Vejce v syrovém stavu je dokonalé a obsahuje všechny prospěšné látky v maximální možné míře. Každou tepelnou úpravou něco z nich ztratí. V některých případech ale více než v jiných. Na druhé straně, konzumace syrového je riziková sama o sobě, protože může obsahovat zárodky bakterií způsobujících například salmonelu.

V případě několikaminutové tepelné úpravy ztratí vajíčka přibližně 20 procent vitaminu A, vitaminu D antioxidantů. To je ještě přijatelné a lidé by tak měli volit kratší způsoby přípravy vejce. Pokud vejce zpracováváte delší dobu, ztratí až 60 procent prospěšných látek, které obsahují. Něco sice zbyde, ale o hodně zároveň přijdete.

Různé možnosti, jak vejce připravit. / Foto: Shutterstock

Příprava nejzdravějšího vejce

V žádném případě byste neměli podcenit už první krok, kterým je výběr toho nejkvalitnějšího možného vejce. Je zkrátka rozdíl, když si koupíte plato vajec po dvou korunách v supermarketu, nebo si nakoupíte pár vynikajících vajec z domácího chovu, ideálně potom v bio kvalitě. Slepice, které vejce snesly, měly úplně jiný život a je pochopitelně logické, že ty spokojené někde na dvorku daly vejce výrazně kvalitnější než ty, které jsou zavřené v klecových chovech.

Dále je klíčové zvolit správný způsob přípravy, jakkoliv je to pochopitelně relativní. Pakliže jdete primárně po chuti, asi se tím nebudete řídit a zvolíte takovou přípravu, aby vám vejce co možná nejvíce chutnala. Pokud byste však chtěli zachovat maximum toho dobrého, co obsahují, nejlepší metodou je vaření či pošírování.

Když už se rozhodnete pro oblíbený způsob přípravy na oleji, který obecně nepatří mezi ty nejzdravější, je důležité volit takový olej, který snese vysokou teplotu. V žádném případě to není olej olivový. Volit byste měli třeba slunečnicový či avokádový.

Platí jednoduché pravidlo: čím kratší dobu stráví vejce na pánvi, tím lépe. Dobu tepelné úpravy proto zkraťte na nutné minimum.

V závěru lze doporučit, abyste si k vajíčkům dopřáli zdravou přílohu. Máslový croissant je sice vynikající, ale tělo zbytečně zatíží. Vhodnou přílohou k vejcím je například zelenina, kterou navíc můžete přimíchat rovnou do omelety.

Dopřejte si zdravé vejce třeba v kombinaci s avokádem. / Foto: Shutterstock

Zdravá vejce

Poslední výzkumy v oblasti škodlivosti a prospěšnosti vajec ukazují vlastně pravý opak toho, co si lidé dlouho mysleli. Pravdou je to, že vejce hladinu cholesterolu zvyšují, ovšem jde o cholesterol HDL, který je pro tělo neškodný. Naopak se ukázalo, že žloutky obsahující lecitin dokáží hladinu špatného (LDL) cholesterolu snížit. V žádném případě nic nezkazíte, pokud budete konzumovat dvě až tři vejce denně.

Vejce jsou také velmi prospěšná pro mozek a játra. Obsahují i velké množství omega-3 mastných kyselin, které snižují riziko kardiovaskulárních chorob.

Foto: Shutterstock, zdroje: Healthline, Heart

Nenechte si ujít
Česká televize je molochem, který má tu výsadu hospodařit s rozpočtem ve výši sedmi miliard korun. Žádné jiné médium v České republice tolik peněz k dispozici nemá. A přesto si veřejnoprávní stanice stěžuje na to, že jí peníze nestačí a potřebuje více. Lidé přijdou o pořady Celkem by ráda získala dvě miliardy korun navíc, což by se mělo stát tak, že dojde k navýšení koncesionářských poplatků na 160 Kč a navíc se rozroste okruh těch, kdo poplatek musí hradit. A to tak, že ho budou muset platit prakticky všichni. Dosud to totiž bylo tak, že za ČT musel platit pouze ten, kdo měl doma televizní přijímač. Nově by to měli být i ti, kdo mají třeba jen mobilní telefon nebo notebook. Protože i na těchto zařízeních mohou vysílání veřejnoprávní televize teoreticky sledovat, byť tak třeba nečiní. Generální ředitel Jan Souček teď postavil věc tak, že pokud nedojde ke schválení těchto změn a televize nedostane více peněz, bude to pro diváky znamenat skutečně nepěkné věci. Od ledna roku 2025 by v takovém případě došlo k dramatickému propadu tvorby České televize. Nevznikalo by takové množství pořadů, což by znamenalo neustálé opakování repríz. “Další možností je, že některé pořady nahradíme levnější výrobou. Namísto toho, abychom vyráběli Boženu nebo Devadesátky, tak bychom mohli vyrábět denní seriály tak, jako je vyrábí komerční televize,” uvedl Souček pro server Seznam Zprávy. Bude se propouštět Ředitel České televize to dokonce kvantifikoval, a to tak, že pokud by se poplatky nenavýšily, způsobilo by to výpadek přibližně třetiny celkové tvorby. Dojít by mohlo také na propouštění zaměstnanců, kdy by o práci mohlo přijít přibližně 350 z nich. Čtěte také: Česká televize chce od lidí další miliardy. Nova a Prima se staví na odpor, už to přehánějí Kritici však poukazují na skutečnost, že Česká televize má peněz dost. Jen se je musí naučit vynakládat efektivně a také nedělat všechno možné, čímž zbytečně tříští síly a dostupné finanční prostředky. Je velkou otázkou, proč by například měla provozovat streamovací platformu iVysílání.cz, kterou lze do zelí komerčním stanicím. Ty si na to také pochopitelně stěžují. Foto: Česká televize 24SdíleníSdíletTweet [...]
Příliš se o tom nemluví, ovšem je třeba mít na paměti, že důchody, které lidé v současné době dostávají, nemusí být konečné. V určitých případech se k nim totiž připočtou speciální příspěvky, které jsou poměrně velkou novinkou celého důchodového systému. Vrátí se zdražování? Byly schváleny teprve v loňském roce a k jejich aplikaci ještě nikdy nedošlo. To se však může poměrně záhy změnit. Jde totiž o náhradu takzvané mimořádné valorizace důchodů, která byla po neblahých zkušenostech z minulých let zrušena. V důsledku vysoké inflace totiž velmi rychle vyletěly také důchody, a to natrvalo. To způsobilo celému systému obrovské problémy, a tak se tento problém musel hasit dosti zvláštním způsobem, kdy se loni důchodcům zkrouhlo i to, na co měli nárok. Respektive jim byly penze navýšeny o tisíc korun méně, než jak by to mělo být. Aby už k něčemu takovému nedocházelo, byla tato automatická mimořádná valorizace pro jistotu zrušena. Jenže nebylo možné nechat věci jen tak. Je totiž docela dobře možné, že se v dohledné době do České republiky vysoká inflace vrátí. A důchodci by na ní potom významně doplatili. Někteří by neměli ani na základní potřeby. Proto jsou tu ony speciální příspěvky. Na ně máte nárok tehdy, když inflace po určité období překoná hranici 5 %. Jen pro srovnání: v loňském roce se blížila 20 %, tudíž nejde o žádné nedosažitelné číslo. Co stojí více peněz? Pokud k takové situaci dojde, navýší se váš důchod o částku, která bude tvořena fixní a zásluhovou částí. Rozdíl oproti mimořádné valorizaci bude ten, že se bude vyplácet pouze do konce daného roku a důchod tak o ní nebude automaticky navýšen. Na začátku dalšího roku potom stát sám rozhodne o tom, jakým způsobem se důchody navýší. Čtěte také: Důchodci v Česku na své peníze nárok nemají. Přijdou o tisíce korun, už je nikdy neuvidí Jak upozorňují odborníci, pravděpodobně nevyjde předpoklad toho, že tento systém bude levnější než mimořádné valorizace. Podle některých propočtů by mohl být dokonce dražší, jelikož příspěvky mohou dosáhnout poměrně značné výše. Na druhé straně to ale bude systém pružnější, který státní rozpočet zatíží jen po určitou dobu a nikoliv natrvalo. Foto: Shutterstock 0SdíleníSdíletTweet [...]
Největší banka v České republice to podle všeho přehnala se svými marketingovými výmysly. Podruhé v krátké době totiž mění způsob úročení na svém spořicím účtů, a to poté, co se jí příliš nepodařilo odkomunikovat ani první změnu. Zase všechno jinak Pakliže by ale někdo očekával, že v druhém případě už to bude přehlednější a jasnější a že se banka vrátí ke srozumitelnému produktu, který je pro její klienty velmi důležitý a využívaný, byl by na omylu. “Mé 86leté mamince, která je klientkou České spořitelny přišel dopis oznamující změny úročení. Jaké bude, se v něm však nepíše. Sděluje jí pouze to, že vše se dozví v aplikaci George nebo pod otištěným QR kódem. Co by si s tím asi tak počala, kdybych za ní nepřijel,” ptá se řečnicky ředitel pražské ZOO Miroslav Bobek, který potom banku počastoval skutečně nevybíravými slovy. Toho potom rozzuřila do běla ještě robotická odpověď ze strany České spořitelny, která zněla následujícím způsobem: “Rádi prověříme relevantnost komunikace. Neváhejte nás kontaktovat pomocí soukromé zprávy, doplněné o kontaktní údaje Vaší maminky pro správnou identifikaci.“ Manažer potom dále poukázal na skutečnost, jakým způsobem banka se svými klienty komunikuje a že je stále častěji odkazuje na internetové bankovnictví George. Například papírové výpisy či služby na pobočce jsou přitom stále dražší. Jak se to chovají? “V ČR žije přes 400 tisíc lidí nad 80 let. A tihle se chovají, jako by nebyli,” upozornil na důležitou věc. Přitom spousta seniorů má svůj bankovní účet právě v České spořitelně. Tato tradiční banka se přitom pro seniory začíná stávat nepoužitelnou. Mé 86-leté mamince, která je klientkou @Ceskasporitelna, přišel dopis oznamující změny úročení. Jaké bude, se v něm však nepíše. Sděluje jí pouze to, že vše se dozví v apliaci George nebo pod otištěným QR kódem. Co by si s tím asi tak počala, kdybych za ní nepřijel?Filipe…— Miroslav Bobek (@MiroslavBobek) April 4, 2024 Čtěte také: Česká spořitelna vám strhne nehorázný poplatek. Její bývalý bankéř už se neudržel a vše prozradil Namísto standardního spořicího účtu teď totiž vymyslela složitý konstrukt, který má hned několik složek a který vám bude vaše prostředky úročit například podle toho, jak moc investujete nebo jaké je vaše finanční zdraví. Základní úroková sazba je potom nula a reálně se řeší přes sazbu v rámci marketingové akce. Foto: Shutterstock 37SdíleníSdíletTweet [...]

3 názory k článku “Naučte se nejzdravější způsob přípravy vajíček. Zásadní je vyvarovat se časté chybě

  1. Olivový olej z pokrutin vysokou teplotu snese.
    Klasická studie vztahu mezi konzumací vajec a cholesterolem v krvi byla provedena na bavorských sedlácích, kteří v sezóně snědli až 30 vajec denně. Já sníst třicet vajec za jeden den, tak ani nepotřebuji cholesterol, aby to se mnou řízlo o zem!
    V klecovém chovu jsou slepice méně stresovány než v jiných typech chovů (vč. eko bio), protože nemusí bojovat o hierarchii v početném hejnu (což často končí uklováním k smrti některých jedinců). Takže mají ve vejcích méně stresových faktorů. Také jsou tato vejce méně často bakteriálně závadná.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *