Když konzumujete nějakou potravinu, příliš přitom nepřemýšlíte o tom, že by vás mohla velmi závažně poškodit. Spoléháte se totiž na to, že tyto produkty jsou u nás kontrolované a musí splňovat řadu podmínek. Jenže ty vycházejí ze současného stavu poznání. Tu a tam se přitom objeví nový poznatek, který může vhodnost té které potraviny postavit na hlavu, a to dokonce do té míry, že může být zcela zakázána.
Závažné zjištění
V tomto případě nejde o výsledný produkt jako takový, ale oblíbenou příměs řady potravin, které se přitom prodávají i v České republice. Jedná se o sladidlo známé jako sukralóza. Pokud se přitom o potravinářský průmysl hlouběji nezajímáte, zřejmě ani netušíte, že se něco takového do potravin přidává. Vězte však, že se tak děje poměrně běžně.
Ale teď už k tomu, co může způsobovat. Američtí vědci přišli se zjištěním, že toto sladidlo, které ve složení výrobku můžete vidět pod značkou E955, může velmi závažně poškozovat DNA. Tato sloučenina je prý genotoxická a v buňkách rozkládá genetickou informaci.
Toto sladidlo má širokou škálu využití a používá se například do dezertů, sladkostí, žvýkaček, cereálií, ovocných džusů, sladkých omáček nebo do instantních či hotových jídel. Těžko se mu tak vyhnete, pokud se na to vyloženě nezaměříte a nebudete každý jeden výrobek bedlivě zkoumat.
Jak bohužel vědci potvrdili pro magazín News Medical, teoreticky stačí, když si potravinu s touto sloučeninou dáte jednou a už se v těle odehrává neblahý proces. Pravdou je, že šlo o výzkum v laboratoři, nikoliv v reálu a je ještě docela možné, že tělo má nějaký ochranný mechanismus, který tomu zabrání. Není to však zdaleka jisté.

Pomalé zkoumání
Látka je v rámci Evropské unie, tedy i v České republice nadále povolena, a tak se bude v nejbližší době přidávat do potravin dále. Pravdou ale je, že Evropský úřad pro bezpečnost potravin již řeší podnět na toto téma a vážně se jím zabývá. Podle vyjádření mluvčího úřadu probíhá přehodnocování bezpečnosti tohoto i dalších sladidel.
Na verdikt si ale ještě minimálně několik měsíců počkáme. Je docela možné, že padne až v roce 2024, což není příliš povzbuzující, vezmeme-li v potaz, jak potenciálně nebezpečná tato přísada do potravin je.
Foto: Shutterstock