Špek, nebo slanina? Lidé je zaměňují, přitom rozdíl mezi nimi je zásadní

Slanina i špek sice nejsou moc dietní, dodají však pokrmům vůni, chuť a ten pravý šmrnc. Jaký je rozdíl mezi špekem a slaninou, nebo jak vybrat kvalitní kousky? Pojďme se na to podívat.

Rozdíl mezi slaninou a špekem

Špek je vyuzená slanina z hřbetního sádla a bez svaloviny. Z vnější strany je pokryt kůží. Slanina se vyrábí z vepřového boku bez kosti a je bez kůže. Na řezu vidíte, jak se střídají proužky sádla a masa. Na povrchu může být různé koření a tmavší barvu dostane silným vyuzením nebo namočením do karamelového roztoku. Tradiční technikou je dodání zbarvení vepřovou krví. Slanina se vyrábí různě, ale vždy má vyvážený poměr tučného a libového masa a slanou chuť.

Špek je z vnější strany pokryt kůží. / Foto: Freepik

Slanina a její výroba

Slanina je nasolený vepřový bůček. Sůl je konzervant, který z masa vytáhne šťávu, která se pak vtáhne zpět a maso prosolí. U nás najdete hlavně tepelně zpracované slaniny. Používá se dlouhé uzení studeným kouřem a pak se maso pár týdnů suší. Ve slanině dojde ke spontánní fermentaci. Částečné tepelné opracování v kombinaci s uzením se používá u slaniny bacon pro grilování, pečení a smažení. Italská pancetta se jen prosolí a dlouho suší.

Dusitany jako konzervanty

Použití dusitanové nebo dusičnanové solicí směsi je běžné. Jde o schválené konzervanty při výrobě potravin se stanoveným dávkováním. Využívají se u uzenin pro usmrcení některých patogenů, které se tepelně neopracovávají, nebo jen za nízkých pasteračních teplot. Stabilizují růžovou barvu masa.

Jak vybrat správnou slaninu

Nežádoucí prskání při smažení způsobuje uvolněná voda. Slanina, která ztratí při výrobě hodně vody, téměř neprská. Slanina, které obsahuje vodu ze solného láku a udrží si ji při nízkých teplotách během výroby, vodu pustí právě při vyšších teplotách při smažení a opékání.

Slaninu můžete připravovat na mnoho způsobů, třeba na grilu. / Foto: Freepik

Slaninu kupujte podle způsobu použití

  • pro konzumaci za studena volte označení masný výrobek tepelně opracovaný
  • na smažení a grilování zvolte tepelně neopracovanou slaninu typu bacon
  • pro převoz při cestování se hodí dlouze uzená slanina studeným kouřem

Jak skladovat slaninu

Každý druh slaniny má jinou délku trvanlivosti. Sušené a fermentované slaniny nemusíte chladit a dlouho vydrží. Tepelně opracované slaniny se musejí skladovat v chladničce a vydrží krátkou dobu. Můžete je i zamrazit, ale pak ztrácí na kvalitě.

Foto: Freepik

Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments