Komentář: Restaurace tentokrát zavřou na dlouhou dobu. Ukázalo se, že otevřené být nemohou

V příštím týdnu budou mít Češi pravděpodobně na dlouhou dobu poslední příležitost usadit se v pohodlí své restaurace a užít si jídlo a pivo s rodinou nebo přáteli. Po dosavadním přerušovaném provozu je bohužel více než pravděpodobné, že jakmile se restaurace pro tentokrát zavřou, už jen tak neotevřou. Poslední dny ukázaly, že Česká republika si až do příchodu vakcíny nebude moct dovolit významnější rozvolňování. Není to ani tak tím, že by lidé byli neukáznění, ale zkrátka tím, že jde o velmi rizikové prostory, ve kterých se koronavirus snadno přenáší.

Češi si restaurací užívali nejvíce v Evropě

Řekněme si na rovinu: Česko si otevřených restaurací užívalo dlouho, mnohem déle než drtivá většina evropských zemí. V létě se z Prahy opět stala jedna z největších večírkových destinací celé Evropy. Jednoduše proto, že zatímco jinde byly restaurace a bary zavřené, případně otevřené jen s velkými restrikcemi, v Česku jely naplno.

Po příchodu druhé vlny potom politici dlouhou dobu váhali s jejich uzavřením, k čemuž nakonec došlo. Opět dodejme, že okolní země hospody a bary zavřely v počátcích svých druhých vln, nikoliv až ve chvíli, kdy měly kolem deseti tisíc nových případů každý den.

Možná i proto byli Češi tak rozmlsaní a neviděli valného smyslu v tom, že restaurace zůstávají tak dlouho zavřené. Chtěli si je užít alespoň před Vánoci. Jenže ministerstvo zdravotnictví neodhadlo vhodný termín a podniky spolu s obchody otevřelo příliš brzy. V době, kdy epidemie byla stále rozjetá a stačilo malé přiťuknutí, aby ještě více akcelerovala. Upozorňoval na to epidemiolog Roman Prymula, který zřejmě správně spočetl první možný termín otevření na polovinu prosince. Pokud bychom bývali do té doby brzdili, mohla být čísla mnohem příznivější a po rozvolnění by nedošlo k tak rychlému opětovnému rozjezdu. Zavírat by se asi nakonec stejně muselo, ale Vánoce a možní i Silvestr bychom s otevřenými restauracemi přežili.

Čtěte také: Čtvrtý stupeň je bez debaty, oznámil v předstihu premiér Babiš uzavření restaurací a hotelů. Čaj venku mu ale nevadí

Epidemie otevření nedovolí

Inu, nestalo se. Teď mají každopádně politici draze potvrzeny vědecké studie, které na riziko restaurací jako semeniště viru upozorňovaly už několik měsíců.

Máme tu také zimu, ve které se koronaviru daří. A před sebou Vánoce, kdy se lidé budou potkávat, ať už to vláda zakáže nebo nikoliv. Epidemie se v těchto podmínkách zřejmě rozjede do míry, jakou jsme tu ještě neviděli. A že jsme si už zažili dost.

V takové situaci budou restaurace tím posledním, na co by politici mysleli. Budou muset zůstat zavřené dlouhé měsíce, a to pravděpodobně do doby, než se proočkuje významnější část populace a epidemii se podaří dostat zcela jednoznačně pod kontrolu. Dnes už totiž víme, že ani při tisíci případech denně nemá valného smyslu restaurace otevírat, protože rozvolnění do dvou týdnů přinese nutnost je znovu uzavřít. Takto se ale nedá pracovat, natožpak podnikat. Restauratéři potřebují jistotu, i když bude obnášet uzavřené podniky, ale na druhou stranu také nějakou pomoc.

Pokud si provozovatelé restaurací u jarní vlny říkali, že ji nějak přežijí a v případě té podzimní už byli pod velkým tlakem, bude současná uzávěra skutečnou zatěžkávací zkouškou, kterou zřejmě nepřežije značná část podniků. Bohužel se tak možná naplní slova odboráře Bohumíra Dufka, který by blahosklonně nechal polovinu hospod zkrachovat.

Foto: Freepik

Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments